Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Legalább 500 milliárd forintot szánnak még idén gazdaságvédelmi kiadásokra


Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A kormány legalább 500 milliárd forintot szán még idén gazdaságvédelmi kiadásokra, melyeknek a középpontjában az egészségvédelem mellett a munkahelyek megőrzése áll, így a költségvetés állapota a harmadik helyre kerül.

A befektetők bíznak benne, hogy Magyarország jobban jön ki a válságból, mint a legtöbb uniós tagállam – mondta el Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

Banai Péter Benő úgy fogalmazott: Elszoktunk a magas hiánytól, hiszen az elmúlt években a három százalékos szint alatt volt és Magyarország volt az egyetlen, amely 2011 óta évről évre csökkentette a hiányt. Az egészségügyi és a gazdasági kihívásra is reagált a kormány, eddig a magyar védekezés sikeres volt.

A gazdaság az első fél évben visszaesett, de kisebb mértékben, mint az EU-s átlag – tette hozzá. A visszaesést a költségvetésnek kellett finanszíroznia, ráadásul kisebb adóbevételek mellett. Nem csak a visszaesés miatt kisebb a bevétel, hanem mert sok adócsökkentés volt. Banai kijelentette:

Magyarország egy nyitott gazdaság, a GDP 85 százaléka export, ha a külpiacainkon visszaesés van, akkor nálunk is.

„A járványügyi helyzet velünk marad, erre a költségvetési szempontból is fel kell készülni” – fogalmazott az államtitkár. További gazdaságvédelmi intézkedésekre is szükség lehet, ezért számolnak hét–kilenc százalék közötti hiánnyal.

mti