Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kullancsinvázió fenyeget az enyhe tél miatt Magyarországon: fontos dolgokra figyelmeztetnek


Már ellepték az erdőket a kirándulók, a jó idővel azonban a kullancsszezon is elkezdődik.

A március 15-i hosszú hétvégén is sokan kirándultak az erdőkben, többen is azt mondták a Tényeknek, hogy már találtak magukban kullancsot.

Nem csak az emberekre veszélyes a kullancs, hanem az állatokra is. A szakemberek szerint a háziállatokat is rendszeresen ellenőrizni kell – különösen kirándulás után -, hogy nincs-e bennük, mivel több veszélyes betegséget is terjesztenek. Önmagában a kullancs csípése nem veszélyes, csak akkor, ha fertőzött: ilyenkor Lyme-kórt és FSME-vírust is terjeszthet – utóbbi vírusos agyhártya-és agyvelőgyulladást okozhat.

Az a legfontosabb, hogy a kullancs kiszedésekor semmiképpen se nyomkodjuk, mert ekkor adhatja át a fertőzést. “Azért fontos, hogy kullancseltávolító kanállal távolítsuk el, mert ez az egyetlen eszköz, amely nem szorongatja meg a kullancs testét. Egyszerűen csak kiemeli a bőrből” – magyarázta Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke.

Amúgy a 2021-es országos kullancsfelmérés szerint az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a kullancscsípések. Több mint 3 ezren töltötték ki akkor a Sokk a rovar Facebook-oldal kérdőívét, amiből kirajzolódhatott az ország kullancstérképe. Az elmúlt évek enyhébb telei kedveztek ezeknek a veszélyes vérszívóknak, a kullancsszezon ezért hamarabb, már kora tavasszal elkezdődött. Ez visszaigazolódott a felmérésre adott válaszokban is, hiszen a válaszadók 53,8 százaléka szerint az elmúlt 5 évben gyakoribbá váltak a kullancscsípések a családjukban. A válaszadók közül legtöbben a háziállataiknál is növekvő csípésszámot jeleztek az elmúlt 5 évben.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Don`t copy text!