Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

KSH: Egyre nagyobb a különbség a magyar nők és férfiak fizetése között Magyarországon


Az elmúlt évek során számottevően növekedett a férfiak és a nők átlagkeresete közötti különbség Magyarországon – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Készítő: Kallos Bea
|
Forrás: MTI/MTVA

Míg 2019-ben nem egészen 59 ezer forinttal kerestek átlagosan többet a férfiak itthon a nőknél, addig 2022-ben már 83 ezer forint feletti volt a differencia – írja a napi.hu a KSH-tól igényelt kimutatásra hivatkozva. Egészen pontosan tavaly a férfiak bruttó átlagkeresete 542 240 forint volt, szemben a nők 459 117 forintos átlagkeresetével. Ez persze csak az országos átlag: vannak foglalkozások és munkakörök, ahol hatszámjegyű az eltérés. A felsőfokú végzettséghez kötött egészségügyi szakemberek körében például 2022-ben mintegy 471 ezer forinttal volt magasabb a férfi munkavállalók bérezése a nőkénél, de különféle vezetői körökben is jellemzően 200 ezer forint körüli a szakadék a két nem között.Van, ahol kisebb a férfiak előnye. A takarítók körében például valamivel több mint 16 ezer forinttal keresnek többet a női takarítóknál, akik ugyanakkor jelentősen nagyobb számban dolgoznak ezen a területen. A KSH adatai szerint a teljes alkalmazásban álló takarítók 80 százaléka a nők közül került ki 2022-ben. A takarítással foglalkozók havi átlagkeresete egyébként bruttó 250 ezer forint volt tavaly. Hasonlóképpen jóval magasabb a női dolgozók aránya a szociális és egészségügyi szolgáltatások terén, de itt is a férfiak keresnek jobban. Utóbbi szférában ugye közelít a különbség a félmillió forinthoz, ami óriási növekedés a 2019-es 143 ezer forinthoz képest.

Kevés olyan foglalkozás van ma az országban, amelyben a nő bérezése a magasabb. Itt említhetők az egyszerű ipari, építőipari, mezőgazdasági pozíciók, amelyekben a nők átlagosan 8 ezerrel forinttal visznek haza többet. A járművezetők és mobilgépkezelők körében pedig közel 24 ezer forint az előnyük – bár ezen a területen a női dolgozók részaránya alig 3 százalék.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük