Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

KSH: 507 ezer forint az átlagkereset, de az emberek fele 275 ezret sem visz haza


Áprilisban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 507 500 forint a KSH friss adatai szerint. Ez a kedvezmények figyelembevételével számolva nettó 349 700 forintot jelent, míg a kedvezmények nélkül 337 500 forint.

A bruttó átlagkereset 15,2 százalékkal, míg a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 15,9 százalékkal nőtt egy évvel korábbi adatokhoz képest – írja az MTI. A munkáltatók teljes körében, azaz az ötnél kevesebb alkalmazottal működő vállalkozásokat is beleszámítva pedig 492 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, ez 15,1 százalékkal több, mint tavaly áprilisban. Érdemes megnézni a mediánbért is, ami sokkal jobban tükrözi, hogy mennyit keres egy átlagember ma Magyarországon. Az átlagkereset emelkedéséhez a KSH tájékoztatása szerint elsősorban a már részben előre ütemezett béremelések, a magas nem rendszeres keresetek (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás), valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése járult hozzá.

Nem történt nagy változás márciusról áprilisra a bérekben. Márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 511 400 forint volt.