Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Közleményben figyelmeztet a Belügyminisztérium – Országszerte tesztelik a lakossági riasztó rendszert


A Monitoring és Lakossági Riasztórendszer hangos üzemű próbáját tartják szeptember 5-én, hétfőn 11 órától. Ebben az időpontban az ország több száz pontján megszólalnak majd a szirénák.

Fotó: klubradio.hu

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az egyik projektje keretében alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású meteorológiai és vegyi monitoring-, valamint lakossági riasztórendszert telepített – olvasható a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának honlapján.

A negyedik órában jön a hangkáosz

Azért, hogy a szirénák folyamatosan megfelelő állapotban legyenek, havonta próbának vetik alá őket. Minden hónap első hétfőjén zajlik az ellenőrzés, márciusban és szeptemberben hangos, vagyis teljes üzemű próbát tartanak, a többi hónapban csökkentett módban szólalnak meg a berendezések.

Az idei őszi hangos próba az első teljes tanítási hét első napján lesz. Azok az iskolások, akik olyan helyen tanulnak, ahová elhallatszik a szirénák hangja, a negyedik óra elején fogják hallani a dallamot és a beszédhangot. A különféle hangmintákat a katasztrófavédelem honlapjának lakosságvédelemmel foglalkozó oldalán, azaz itt lehet meghallgatni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.