Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Közelednek az ünnepek: Erre nagyon figyeljen, fontos figyelmeztetést közölt a Magyar Posta


A karácsony közeledtével mindenki egyre több ajándékot, csomagot rendel az interneten. Azonban különösen résen kell lennünk, mert nagyobb eséllyel válhatunk csalók áldozatává, akik kifejezetten erre az ünnepek előtti időszakra időzítik intenzív támadásaikat.

FORRÁS: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN

Idén már többször is felhívták a hatóságok és különböző intézmények is az emberek figyelmét már az adathalász levelek veszélyeire.  Ezek jellemzően olyan e-mailek vagy SMS-ek, amelyek megtévesztésig hasonlítanak az eredeti, csomagküldő cégek által küldött üzenetekre. A Ripost megkeresésére a Magyar Posta elárulta: szerencsére az emberek egyre tudatosabbak és sokan felismerik, ha csalóktól kapnak emailt vagy SMS-t. Az ügyfélszolgálatunkra éppen ezért idén októberig kétszer annyi bejelentés érkezett, mint a teljes tavalyi évben

 – fogalmazott a cég.

Több módszerük is van a csalóknak

Az adathalászok sajnos folyamatosan váltogatják az elkövetési módszereiket, de szinte mindegyiküknél közös jellemző a magyartalan megfogalmazás, a helyesírási hiba vagy az, hogy a levél nem az adott cég hivatalos e-mail címéről, hanem egy teljesen idegen címről érkezett.

– Az adathalászok leggyakrabban közismert vállalatok, köztük a Magyar Posta nevével, arculati elemeivel (gyakorta a logóval) élnek vissza.

A csalók megtévesztő e-mailt vagy SMS-t küldenek, amelyben pénzátutalások eltérítését kísérlik meg, vagy bankszámla adatokra, jelszavakra, illetve egyéb érzékeny adatokra vadásznak. Sokszor nyeremény ígéretével, vagy csomagérkezéséről való hamis tájékoztatással próbálkoznak

– magyarázta a Posta, felhívva az emberek figyelmét arra: ha ilyen levelet kapunk, akkor semmiképp se kattintsunk a benne szereplő hivatkozásokra és ne adjunk meg adatokat!

Elővigyázatosak úgy lehetünk, ha ellenőrizzük a feladó e-mail címét, SMS esetén pedig a küldő telefonszámát. A Magyar Posta kiemelte, a tőlük származó megkeresés minden esetben @posta.hu végű e-mail címről érkezik.  A vállalat hangsúlyozta: a megtévesztő értesítésekről szóló ügyfélbejelentéseket a cég továbbra is komolyan veszi, és a lakossági tájékoztatás mellett minden bejelentést jelez az intézkedésre jogosult hatóságnak is  Ettől függetlenül azt javasolják, ha valaki így is a csalók áldozata lesz és kár éri, akkor tegyen rendőrségi feljelentést.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük