Közzétette - Kategória - Fejlesztések a Beregben, Filep Sándor, Vásárosnamény, Vásárosnamény, Kisvárda,Záhony, Mátészalka, Fehérgyarmat, Csenger hírei, Vezér cikkek, Videóinterjú

TWITTER BEJEGYZÉSEK

RENDEZVÉNY KÉPEKBEN

INSTAGRAM KÉPEK

FACEBOOK OLDAL

FACEBOOK VIDEÓK

Közel 700 milliós fejlesztés valósul meg a vásárosnaményi- és vitkai iskolában, illetve a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban

Közel 700 milliós fejlesztés valósul meg a vásárosnaményi- és vitkai iskolában, illetve a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban

Vásárosnamény – Az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című TOP-3.2.1 konstrukción belül, ismét három nyertes pályázatot tudhat maga mögött Vásárosnamény Város Önkormányzata. A közel 700 milliós beruházás a város három oktatási intézményének, teljes energetikai megújulását érinti majd a közeljövőben – tájékoztatta szerkesztőségünket Filep Sándor polgármester.

Az épületek felújítása régóta célként fogalmazódott meg a helyi képviselő testület tagjaiban, melynek anyagi forrásai sikeres pályázatot követően Európai Uniós forrásból vált mára biztosítottá. A megvalósult fejlesztésnek köszönhetően az épületek energetikai tulajdonságainak javítása, gazdaságosabb működés elérése, megújuló energiahordozókkal való ellátása válik most valóra. Az Önkormányzat legfőbb célkitűzése, olyan fejlesztések vállalása, melyekkel a város intézményi gazdaságosabban működhetnek. Szem előtt tartva továbbá azt, hogy a fejlesztések során azok az igények kerüljenek előtérbe, melyek elsősorban a településüzemeltetési és közszolgáltatási feladatokhoz kapcsolódnak, valamint ezek működési kiadásainak csökkenésével járnak.

A három pályázat közül elsőként a TOP-3.2.1-16-SB1-2018-0008 számú kérelmükre benyújtott pályázat került aláírásra. Az elbírált pályázat során, a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épület együttesén napelemes rendszer kerül majd kiépítésre. Emellett időjáráskövető szabályozással ellátott  kondenzációs kazánok beépítésére, hőtermelő berendezések korszerűsítésre háromkörös szabályozással. Továbbá indirekt fűtésű tárolók elhelyezése, meglévő radiátorok felszerelésével, termoszstatikus szelepekkel, visszatérő csavarzattal, illetve hőleadói hálózat hidraulikai beszabályzásával valósul meg a kivitelezés. Az épület energetikai korszerűsítésén belül nyílászárók, azaz hőszigetelt ablakok és ajtók cseréjére is sor kerül majd.

A városvezető, mint mondta:

,,Már iskola igazgatóként is oda figyelt a város oktatási intézményeire, kiemelten az Eötvös Iskolára, hogy azok mindig részesüljenek pályázati forrásokban.”

Örömét fejezte ki az iránt, hogy volt iskolája az erre irányuló pályázatok lezárását megelőzően megújulhat. Fontos fejlesztéseknek nevezte ezt, hiszen az elavult gázkazánok helyett, a napelemes rendszerek által a villany- és gázszámlák összege a nullához közelíthet majd. A város oktatási intézményeinek korszerűsítése nem ér ezzel véget, hiszen a KLIK-el közösen, a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium épülete is korszerűsödik a közeljövőben. A gimnázium az energetikai fejlesztéseken belül, a TOP-os projekt által a külső falak hőszigetelésére, a nyílászárók cseréjére, időjáráskövető szabályozással ellátott kondenzációs kazánok beépítésére, valamint napelemes rendszer kiépítésére kerül majd sor. A fentiek mellett az iskola akadálymentesítése is kiépítésre kerül. A harmadik intézmény a vitkai Kölcsey Ferenc Tagintézmény épülete, ahol a főépület falazatának, a padlás födém, valamint a magas födém hőszigetelése is megvalósul. Ezen épületen is nyílászárók cseréjére, a fő- és melléképület hőtermelő oldalának korszerűsítésére, valamint a gázkazánok bővítésére is sort kerítenek majd.

A polgármester továbbá elmondta azt is, hogy ezen fejlesztések az önkormányzati vagyon növelését, és annak állagmegóvását is szolgálják, illetve az energiatakarékos működést is megvalósítják majd. Ezen pályázatok sora nem ért véget, hiszen folyamatosan figyelik azon elérhető konstrukciókat, mely a most 40 éves kisváros megújítását szolgálják a közeljövőben is. A város tulajdonában lévő ingatlanok nagy részét már ellátták kerítéssel, védőelemekkel, biztonságosabbá téve azokat. A számtalan beruházást követően, ennek védelme érdekében több helyen kamerarendszer is kerül majd kiépítse, preventív jelleggel. Befejezésül a város több jelenleg is kivitelezés alatt lévő pályázatára tért ki, mint a 2020-ban induló Kisvárosi program, valamint a Zöld város projekt. Ezen projekt keretein belül az már biztos, hogy az Eötvös kúria és az Eötvös utca felújítási munkálatai hamarosan elkezdődhetnek.

Vélemény, hozzászólás?