Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kotyogós vagy kapszulás? Kiderült, hogy melyik kávé az egészségesebb


Ground coffee and moka pot coffee maker over rustic wooden background

Gyors elkészíteni, és az íze is jobb. Két érv, ami rendszeresen elhangzik a kapszulás kávéval kapcsolatban; de a kotyogós kávét fogyasztók is ezzel szoktak érvelni. De vajon melyik egészségesebb? Ennek járt utána a ripost.hu.

Káros vegyületek lehetnek a kapszulásban

Azok, akik ezt a gépet használják, állítják, hogy ebben készül a legjobb ízű kávé, ráadásul csak két mozdulat elkészíteni a kávét, ami, valljuk be, reggel, félálomban nem elhanyagolható szempont. Sokan azonban a kapszulák miatt tartanak ettől a módszertől, hiszen ezek általában műanyagból vagy alumíniumból készülnek, és túl azon, hogy a környezetre is károsak lehetnek, ha rossz helyre dobjuk őket, sokan attól félnek, hogy a forróság hatására káros vegyületek szabadulnak ki a kapszulákból – amit megiszunk a kávéval. Érdemes komposztálható kávékapszulákat használni, hiszen ezzel csökkenthető ez a kockázat. Az egészség tekintetében hatalmas előnye a kapszulás kávénak – szemben például a kotyogóssal –, hogy csak egy adagot lehet egyszerre elkészíteni, így a koffeintúladagolás veszélye sokkal kisebb. Ráadásul a kapszulákba legtöbbször minőségi kávé kerül.

Savat csinál a kotyogós

Maga a főző olcsó, egyszerű a használata, és szinte mindegy, hogy milyen tűzhelyre kerül (indukciós főzőlapokon nem mindegyik használható). Nem véletlen, hogy a kotyogós főző évtizedek óta népszerű, és szinte minden háztartásban található belőle egy. Azonban valóban erősebb kávé készül benne, mint például a kapszulásban, és ennek az az oka, hogy magas nyomáson, gyorsan fő le; az így készült kávé savasabb is. Emiatt az arra hajlamosoknál okozhat gyomorégést, túlzott savtermelést, hosszú távon pedig a koleszterinszintet is megnövelheti, a túl magas koffeinszint pedig szorongást, idegességet és szívproblémákat okozhat. Szerencsére lehet orvosolni a problémát, például azzal, ha durvára őrölt kávét főzöl le a kotyogóban, így kevésbé lesz erős és savas.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük