Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kötelezővé tennék az oltást a munkahelyeken


A munkaadóknak lehetővé kell tenni, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást a munkavállalóiknak – erre vonatkozóan tesz jogalkotási javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).

Parragh László elnök a Portfolio-nak elmondta, hogy nemcsak a lehetőséget teremtenék meg a munkaadóknak, de bizonyos munkakörökben kötelezővé is tennék a védőoltást. A portál cikke szerint az MKIK olyan jogszabály-módosítást javasol, amellyel egyes munkakörökben lehetővé tenné a vállalatoknak, hogy kötelezővé tegyél az oltás a munkavállaóiknak.

A módosítás jogilag minden akadályt elháríthatna az elől, hogy a vállalatok bizonyos munkakörök betöltéséhez elvárják a koronavírus elleni védőoltás meglétét. Itt elsősorban azokra a szakmákra kell gondolni, ahol a munkavállalók több emberrel érintkeznek: rendészeti szervek alkalmazottaira, a közösségi közlekedésben dolgozókra, éttermi alkalmazottakra.

A javaslat tartalmazná, hogy amennyiben a munkavállaló nem él az oltás lehetőségével, akkor adott esetben áthelyezhető lenne egy olyan pozícióba, ahol nem veszélyezteti a kollégákat és az ügyfeleket. A módosításra vonatkozó javaslat már a héten elkészülhet, ekkor lesz ismert a pontos tartalma is.

Parragh László ugyanakkor elmondta, hogy a munkaadói oldal rendkívül támogató a kérdésben, a gazdasági szereplők már rég várnak egy ehhez hasonló szabályozásra, és egyes magyar nagyvállalatok vezetői személyesen is szorgalmazták a lépést.

(Portfolio)