Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jönnek az egységes töltők az Európai Unióban


Egységessé tenné a mobiltöltőket az Európai Unió, a Bizottság által benyújtott javaslat szerint néhány éven belül minden gyártónak USB-C-vel kell ellátnia a készülékeket. Hamarosan az Európai Parlament elé kerül az ügy, az Apple tiltakozik.

Az EU egységes töltőt javasol az elektronikus eszközökhöz, a tervek szerint az okostelefonok, táblagépek, fényképezőgépek, fejhallgatók, hordozható hangszórók és kézi videójáték-konzolok szabványos portja az USB-C lesz.

„Mindez kényelmesebb lenne a fogyasztók számára, továbbá csökkentené a töltők – gyártásból és ártalmatlanításból adódó – környezeti lábnyomát, ezáltal támogatná a zöld és digitális átállást” – áll a brüsszeli testület közleményében. A csütörtökön beterjesztett jogszabályjavaslat egyszerre hangsúlyozza tehát a fogyasztók érdekeit és az elektromos hulladék csökkentését, most ugyanis szerintük sok háztartásban feleslegesen állnak a régi töltők, amit hatékonyan lehetne csökkenteni egy egységesítéssel. Az Európai Bizottság azt is el szeretné érni, hogy a töltőket és az elektronikus eszközöket külön-külön értékesítsék.

Bő tíz éve már volt egy, az egységesítés irányába sokat tevő lépés: korábban tényleg szinte minden gyártó saját szabványt használt, de 2009 óta csak három verzió létezik: az USB-C, az USB micro-B és az Apple-termékeknél a Lightning. A mostani javaslat az Apple-t érintené a legérzékenyebben, hiszen a nagyok közül szinte ők az egyetlenek, akik ragaszkodnak a saját szabványukhoz, és már korábban is ellenezték az EU egységesítésre irányuló terveit. Most is ezt teszik: az amerikai óriáscég szerint az egységes töltőre vonatkozó javaslat megállítja az innovációt, és még több környezetszennyezést okoz.

A javaslatot még az Európai Parlamentnek és az uniós tagállamok szakminisztereit tömörítő Tanácsnak is el kell elfogadnia, majd ezt követően a tagállamoknak is két évük van rá, hogy ezt a nemzeti jogrendbe is implementálja. Biztos tehát, hogy ebből nem holnapra lesz a hétköznapokban is érezhető változás, főleg, hogy az elfogadást követően még az ágazat is kap egy 24 hónapos átmeneti időszakot, ami alatt felkészülhetnek az előírások alkalmazására.