Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kötelező sorkatonaság: bejelentést tett az Európai Bizottság


A kötelező sorkatonaság bevezetése nemzeti döntés, erre nem is gondolok – jelentette ki Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője. Az uniós biztos ismertette, hogy a felvetésnek nincsen valóságalapja, de nem is tervez ilyet senki – írja a Portfolio.hu.

„Az Európai Uniónak nincs lehetősége arra, hogy kötelező sorozást vezessen be. Nagyon messze van attól, hogy ilyen hatáskörrel rendelkezzen. Ez egy nemzeti döntés. Olvastam az újságokban, hogy az Egyesült Királyság gondolkodik ezen – azonban az Európai Unió nem” – mondta el Josep Borrell, az EU vezető diplomatája.

A kérdés az európai parlamenti választási kampányban azután merült fel, hogy Manfred Weber az Európai Néppárt frakcióvezetője egy vitán azt mondta, hogy Németország esetében szerinte fontos lenne napirendre venni a sorkatonaság visszavezetését. Noha Weber nem állított olyat, hogy az Európai Unió minden tagállamában be kellene vezetni a kötelező katonai szolgálatot, és arra sem utalt, hogy az államszövetségen belül indokolt lenne erről a vita, először hazájában kezdtek el ellene ezzel kampányolni a német pártok, majd például Magyarországon is az egyik fő téma lett a kormány és a pártok kommunikációjában.

Borrell azt is kifejtette, hogy a külügyminiszterek tanácskozásán praktikus kérdéseket tárgyaltak Ukrajna megsegítéséről és pénzügyi támogatásáról, az EU háborús részvétele nem volt téma.

„A harmadik világháborúról szóló – bizonyára fontos és érdekes – filozófiai viták nem szerepeltek a napirenden. Az én napirendemben nem szerepelt, talán egy másik intézmény másik napirendjében szerepelhetne. Ma, [a] Külügyek Tanácsában a vita célja sokkal inkább a földhözragadtabb [és] alacsonyabb szintű volt: hogyan tudjuk felhasználni a költségvetés által számunkra biztosított forrásokat [Ukrajna támogatására]” – jelentette ki az uniós diplomata.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük