Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Koszorúzás tartanak az 56-os hősök tiszteletére Vásárosnaményban

Vásárosnamény – A vásárosnaményi önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek, áldozatainak tiszteletére rendezett  koszorúzást Kiss Sándor szobránál, mint ahogy valamennyi 1956-os emléktáblánknál. Tudatta Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere. Íme a közlemény:

 

TISZTELT VÁSÁROSNAMÉNYIAK, EMLÉKEZŐ BARÁTAIM!
Október 23-a az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napja; nemzeti ünnep.
2020-ban mindent átírt az ÉLET…, a koronavírus okozta járványügyi helyzet, így az idén nem a megszokott módon emlékezünk.
Október 6-a és október 23-a a nemzetté kovácsolódásunk és magyarságtudatunk bástyái. E két emléknap kapcsán tőlünk, magyaroktól senki sem tudja elvenni azt, hogy a magyar MAGYAR, a nemzet NEMZET, a haza HAZA maradt!
Emlékezzünk a 64 évvel ezelőtti napokra, melyek máig mércéül szolgálnak a számunkra. A hazaszeretet, a haza iránti elkötelezettség a mércéje most és immár mindörökké, mindannak, ami 1956. október 23-án történt.
1956. október 23-a történései a jövőnek szóltak, a pesti srácok értünk, Magyarország jövőjéért harcoltak.
64 évvel ezelőtt vér folyt Magyarországon. Sokan az életüket áldozták a szabadságért, értünk, a jövőért! A szabadságvágy elnyomta a félelmet, az igazságérzet elapasztotta a könnyeket. A magyar emberek az egész világnak megmutatták, hogy a szív, az összetartozás és a haza mire is képes.
Vásárosnaményban ezeken a napokon idézzük fel Kiss Sándor, a „bibliás politikus” emberi nagyságát.
Kiss Sándor 1956. október 31-i a Parlament stúdiójában elhangzott rádiónyilatkozata, melyben az egész magyar néphez szól, jól tükrözte a forradalom hangulatát:
„Magyarok! Parasztok! Testvéreim! Forradalom tüze ég most Magyarországon. Tíz keserves esztendő minden szennye-piszka ég el ennek tüzében. Megszabadult a nép, felkelt a nép. Mint alvó tűzhányó kitörése, olyan a nép megmozdulása. Ifjúságunk forradalma, hősiessége, szabadsága ragyogó sorokat írt be a magyar történelembe. Egy ezeréves nép csodálatos öntudata, bölcsessége, tehetsége, izzó és elfojthatatlan szabadságszeretete és embersége formál és alakít most új életet a Duna-Tisza táján.”
2020. október 22-én 18.00 órától a járványügyi helyzetre való tekintettel, a szabályok betartása mellett, elhelyezzük az emlékezés koszorúit úgy Kiss Sándor szobránál, mint ahogy valamennyi 1956-os emléktáblánknál.
A Namény Televízióban pedig október 22-én és 23-án meghallgathatják Majoros Béla – a II.Rákóczi Ferenc Gimnázium tanárának – ünnepi beszédét.
TISZTELET A HŐSÖKNEK!