Közzétette - Kategória - Tech hírek: PC - Mobil tippek-trükkök érdekességek

Korhatáros besorolás jön a TikTokra, letilthatják a fiatalkorúakat a felnőtt tartalmakról


A TikTok olyan megoldást tesztel, amellyel az ajánló algoritmus eldöntheti, melyik videót kinek jeleníti meg a hírfolyamban.

Hamarosan új funkciót vezethet be a TikTok annak érdekében, hogy megvédje a fiatalkorú felhasználóit a korhatáros, vagy más okok miatt nem nekik való tartalmaktól. Az Engadget beszámolója szerint a megoldást már tesztelik – ezt a TikTok is elismerte –, ám azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor élesíthetik azt a felhasználók számára.

A lap emlékeztet: a TikTok – más közösségi platformokat működtető cégekhez hasonlóan – az elmúlt időszakban fokozott figyelmet fordított arra, hogy miként lehetne nagyobb biztonságban tudni a fiatalkorú felhasználókat. 2021 őszén az amerikai kongresszusi meghallgatáson a vállalat elnöke már beszélt arról, hogy egyfajta életkor alapú tartalomszűrést vezetne be a cég, de arról nem, hogy ezt mikorra tervezi megtenni.

Tracy Elizabeth, a cég felhasználási feltételekért felelős globális vezetője szerint a jövőben az ajánló algoritmus képes lenne a különböző tartalmakat olyan szempontok alapján osztályozni, hogy kiderüljön, kiknek ajánlható. A szakember szerint, ha a rendszer elindul, akkor képesek lesznek a felnőtt tartalmakat teljesen elzárni a fiatalok elől, más, határesetnek számító témákról pedig dönthetnének, hogy akarják-e azokat látni. Ezzel a rendszer is tanulna, hogy mi az, amit szívesebben látnak, és mi az, amit kevésbé.

Elizabeth azt nem részletezte, hogy ezt miként valósítaná meg a TikTok, de mint mondta, valami olyan besorolásra kell gondolni, mint amit a televíziós produkcióknál is látni lehet.

Emellett a jövőben az alkotóknak is lehetőségük lenne arra, hogy jelezzék, az általuk készített tartalom felnőtteknek szól-e, vagy azt láthatják fiatalkorúak is. Hasonló megoldást egyébként a YouTube is régóta alkalmaz.

/hvg.hu/