Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Komoly figyelmeztetést adott ki Müller Cecília: veszélyes lehet kimenni a levegőre


A délies áramlással érkező meleg levegő jelentős mennyiségű szaharai port hozott térségünkbe, melynek köszönhetően országszerte magas az aeroszol részecskék (PM10, hétköznapi nevén szálló por) koncentrációja – írja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a Facebook-oldalán.

Címlapkép: MTI

A levegőben található nagyobb, természetes eredetű részecskék is bejutnak a légzőrendszerbe, ahol már az egészséges lakosságcsoportnál is légúti irritációt vagy köhögést okozhatnak. Emellett gyakori tünet a szemirritáció.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ javasolja, hogy a különösen veszélyeztetettek, azaz a gyermekek, a várandós kismamák, a krónikus betegségben szenvedők és az idősek

CSAK A LEGSZÜKSÉGESEBB ESETBEN MENJENEK KI A SZABADBA ÉS KERÜLJÉK A SZABADBAN TÖRTÉNŐ MUNKAVÉGZÉST, INTENZÍV SPORTOLÁST ÉS MÁS FIZIKAI TEVÉKENYSÉGEK VÉGZÉSÉT.

A kitettséget csökkenthetjük védőmaszk viselésével.

A meteorológiai előrejelzés alapján a késő délutáni órákban csapadékzóna érkezik a Dunántúlra, melynek köszönhetően javulás várható a levegőminőség alakulásában.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük