Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kökény Mihály: Egyértelmű, hogy itt van a Covid-fertőzés hatodik hulláma Magyarországon


Egyértelmű, hogy itt van a koronavírus-járvány hatodik hulláma – ezt mondta az ATV Híradójának Kökény Mihály. A korábbi egészségügyi miniszter szerint: ez abból is látszik, hogy egyetlen hét alatt több mint 50 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma. Pusztai Erzsébet infektológus azt mondta, hogy a mostani vírus az omikron újabb variánsa, ami gyorsan terjed, de ritkán okoz súlyos betegséget. Kökény Mihály korábbi egészségügyi miniszter szerint egyértelmű akár a magyar akár a környező országok adataiból, hogy itt van a vírusnak egy hatodik, nyári hulláma. “Nyilván annak tulajdonítható, hogy eléggé sikerült elengedni ezt a járványt, nem nagyon foglalkozunk vele. Intézkedéseket se javasolnak, a kormányinfón a kancellária miniszter azt mondja, hogy nincs probléma, nem kell semmit elrendelni.  Ettől nagyon sokan megnyugszanak, egyfajta hamis illúzióba ringatják magukat, hogy vége van a járványnak, itt van újra a fesztiválszezon, holott ez az új vírus sem veszélytelen” – mondta híradónknak a volt egészségügyi miniszter.

Európában jelenleg az omikron variánsai dominálnak, amelynek Pusztai Erzsébet infektológus szerint a jellemzője továbbra is az, hogy nagyon gyorsan terjed, de ritkán okoz súlyos betegséget.

“Most is azok veszélyeztetettek, akik nagyon idősek, vagy valamiért az immunrendszerük nem működik megfelelően. Nagyon fontos a megelőzés: szedjenek D-vitamint. Erről nagyon ritkán esik szó, de a D-vitaminhiány hajlamosítja az embereket, a súlyosabb szövődményekre.