Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kinyitották a pénztárcájukat a magyarok: úgy veszik ezeket a használt autókat, mintha nem lenne holnap


Az előzetes adatok szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát áprilisban a hazai használtautó-piacon, ami 21 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy az eddigi 76 ezres havi rekordérték immár biztosan a múlté. Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója szerint az általános piaci környezet ugyan továbbra is számos bizonytalanságot hordoz magában, de az év eleji lendület fényében egyre nagyobb esély látszik arra, hogy idén az éves csúcs is megdőljön – írja a Világgazdaság.hu.

Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 használt autó cserélt gazdát a piacon, ami 21 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Bár a JóAutók.hu felhívja a figyelmet arra, hogy ez előzetes, becsült érték, mivel a hónapban lezajlott adásvételeket követő átírások késleltetve jelennek meg a statisztikákban, az eddigi 76 ezres havi rekordérték immár biztosan a múlté.

Használt autók Magyarországon: az idősebb, olcsóbb kocsik pörgetik a piacot

Halász Bertalan, a portál vezérigazgatója a kiugró aktivitást több tényező együttes hatásával magyarázza:

  • az infláció visszaesésével ismét kiegyensúlyozottabbá vált a lakosság jövedelmi helyzete (ehhez hozzájárultak a jelenleg magas hozamot biztosító állampapírok is),
  • látványosan csökkentek a kamatok (ami a hitelezett eladásokat is felpörgette).

A szakértő elmondta, hogy egyes használtautó-szegmensekben a tavalyi áreséseket továbbra sem követte gyors visszapattanás, sok autót ma is elérhető árakon kínálnak. Emellett az év első négy hónapjában 10 százalékkal több új autót értékesítettek, és mintegy 4 százalékkal több importált használt autót hoztak be, ami a lecserélt járművek piacra kerülésével szintén pótlólagos impulzust adott a belföldi használtautó-piacnak.

„Az előző egy-két évben sokan halasztották el vásárlásaikat a megugró használtautó-árak és a reálbércsökkenés miatt, ezek a tranzakciók is részben most realizálódnak. Emiatt elsősorban a tervezettnél tovább használt autók kerülnek nagyobb számban a piacra.”

A forgalom a korábbiaknál idősebb és olcsóbb járművek felé tolódott el, vagyis egyelőre az alsó szegmens pörgeti a piacot

– tette hozzá Halász.

Magyarországon a használt Volkswagenek, Fordok és Skodák kártörténetének néznek utána a leggyakrabban a vásárlók – írja az origo.hu.Bár az elmúlt években a használt autók piacát meglehetősen viharos trendek jellemezték, az adásvételek áprilisban rekordszintre ugrottak. A carVertical autóipari adatszolgáltató cég 15 ország – köztük Magyarország – autótörténeti jelentéseit elemezte, hogy kiderítse, mely autómodellek iránt érdeklődtek a legtöbben 2023-ban.

Tavaly a legtöbbet ellenőrzött autó a Volkswagen Passat volt Magyarországon

– ez a típus a platformon végzett összes előzményellenőrzés 4,6 százalékát tette ki. Ezt követi a Ford Focus és a Volkswagen Golf, egyformán 4,2 százalékkal, majd a Skoda Octavia 3,9 és az Audi A4 3,8 százalékkal.

Összességében a magyarországi járműtörténeti ellenőrzések 14,2 százalékát a Volkswagen márkájú autók tették ki. A vásárlók gyakran ellenőrzik továbbá a Ford (13,17%) és az Audi (13,15%) használt autóit is.

A carVerticalon ellenőrzött Volkswagen Passatok 4,1 százalékánál volt kimutatható a hamis futásteljesítmény. A Ford Focusok 3,2 százalékának manipulálták a kilométeróráját, míg a Volkswagen Golfok esetében 3,8 százalék volt ez az arány.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük