Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kínai rendőrök jöhetnek hazánkba: közös járőrök dolgozhatnak majd magyar földön


Meglehetősen szokatlan, hogy egy EU- és NATO-tag – Magyarország – biztonsági megállapodást kössön Kínával, azaz az ottani Kommunista Párttal. Orbán Viktor éppen erről írt alá szerződést a kínai közbiztonsági miniszterrel, ezen belül azt, hogy közös járőrök dolgoznak majd magyar földön. Ez ismét csak arra utal, hogy a magyar vezetés segíteni kíván, hogy Peking még jobban megvethesse a lábát Európában.

Képünk illusztráció Fotó: Belügyminisztérium

A kínai közbiztonsági miniszter előtte igen heves szócsatát vívott amerikai kollégájával, Budapesten viszont roppant szívélyes fogadtatásban részesült. Orbán fölöttébb szorgalmazza a kínai beruházásokat, mert ily módon kívánja ellensúlyozni az uniót.

Az egyezmény teljes szövege nem ismeretes, de a The Times szerint nagyon úgy fest, hogy ahhoz a modellhez igazodik, amelyet Szerbia dolgozott ki Kínával. Eszerint egyenruhás kínai rendőrök és szerb társaik közösen ellenőrzik azokat a helyeket, ahol nagy számban fordulnak meg kínai turisták, illetve üzletemberek.

Korábban mi is megírtuk, hogy Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkár a Belügyminisztériumban fogadta a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Li Yaoguang kormányzóhelyettest, Jiangsu Tartomány Közbiztonsági Hivatalának igazgatóját. Megbeszélésükön áttekintették a magyar–kínai rendőri együttműködés aktualitásait és fejlesztési lehetőségQeit.

A látogatás alkalmat teremtett a Kínai Népköztársaság Jiangsu Tartományi Közbiztonsági Hivatala és a Budapesti Rendőr-főkapitányság együttműködési kapcsolatainak kialakítását célzó egyetértési nyilatkozat aláírására is, melyet Li Yaoguang kormányzóhelyettes és Terdik Tamás r. vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya látott el kézjegyével.

Kiemelt képünk illusztráció


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük