Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kijárási korlátozás: éjszaka kijött a rendelet, így érinti életünket!


Fotó: MTI

Kevesebb mint 1 órával a húsvéti hétvége kezdete előtt jelent meg a rendelet, ami a polgármestereknek lehetővé teszi, hogy további korlátozásokat léptessenek életbe az ünnep idejére. Budapesten lezárják a legnépszerűbb zöld területeket. A polgármesterek mostantól maguk határozhatnak arról, mikor leht nyitva a piac és mikor látogathatják a 65 év felettiek.

Nem sokat alhattak péntekre virradóra a polgármesterek: csak csütörtök este 11 óra után jelent meg az a rendelet, amely egyrészt határozatlan időre meghosszabbítja az országos kijárási korlátozást, másrészt április 10. 0 óra és árilis 13. 24:00 óra között lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy szigorúbb szabályokat állapítson meg. 

A rendeletben van még egy újítás: az önkormányzatok a piacok nyitvatartását is maguk szabályozhatják, valamint azt, hogy a piacokon mikor tartózkodhatnak kizárólagosan a 65 év felettiek.

Kissé elkésett – miért várt ki Orbán Viktor?

A rendelet nem egészen egy órával a húsvéti hétvége kezdete előtt jelent meg – a balatoni polgármesterek közül többen jelezték, hogy túl későn, a nyaralótulajdonosok ugyanis eddigre már rég “megszállták” a tóparti településeket. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban a Kossuth Rádióban azt mondta péntek reggel: azért várt ki, azért nem döntött már szerdán a kijárási korlátozásról, hogy “hátha szigorúbb intézkedéseket kell hozni”. Azt is elmondta: nagyon eltérő helyzetben vannak az egyes települések, nem lehet országos döntéssel rendezni a helyzetet, ezért bízta a polgármesterekre a döntést.

Budapesten lezárják a népszerű zöld területeket

Budapesten nem is várták ki, hogy megjelenjen a közlöny: Karácsony Gergely főpolgármester úgy döntött, lezárják a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot péntek és hétfő között minden nap reggel 8 és este 10 óra között. Azt írta, hogy az intézkedést a budapestiek védelmében rendeli el; annak érdekében, hogy a főváros kezelésében álló, különösen látogatott közterületeken ne legyen járványügyi szempontból veszélyes tömeg.  Egyúttal utasította a Budapesti Közlekedési Központot, hogy erre a négy napra függessze fel a 26-os busz üzemeltetését, valamint a jelzett időszakban ne álljon meg a 4-es és a 6-os villamos a Margitszigetnél.

“Tisztában vagyok vele, hogy a döntés a kikapcsolódni vágyó budapestiek körében népszerűtlen lehet, sokaknak okoz kényelmetlenséget. A járvány terjedésének megfékezése azonban most nehéz döntéseket tesz szükségessé. Kérem a budapestieket, maradjanak otthon az ünnepek alatt is. Azzal tesszük a legtöbbet a szeretteinkért, ha nem látogatjuk meg őket. Tudom, nehéz, de ha betartjuk a korlátozó intézkedéseket, akkor túl leszünk ezen is” – fogalmazott közleményében a főpolgármester.

/privatbankar.hu/