Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kiderült, mire használják legtöbben a babaváró hitel


E kölcsön más támogatott hitelekkel összeadva már jó alapot jelenthet az első lakás megvásárlásához. A Duna House kimutatása szerint a kölcsönt igénylők szinte mindegyike a maximális összeg folyósítását kérte.

Fotó: Róka László / MTI

A babaváró, kamatmentes, szabadfelhasználású kölcsön legnépszerűbb felhasználási módja továbbra is a lakásvásárlás, miközben egyre nagyobb arányban költik otthonuk felújítására, energetikai korszerűsítésre is a pénzt a hitelfelvevők – derült ki a Duna House legfrissebb elemzéséből.

Az MTI erről szóló összefoglalója arról tájékoztat, hogy e hitel 2024 végéig változatlan feltételekkel igényelhető. A maximum 20 éves futamidőre szóló, legfeljebb 10 millió forint összegben kérhető kamatmentes kölcsön előnye, hogy bármire felhasználható és nem szükséges hozzá ingatlanfedezet.

Az igénylők legnagyobb arányban, 87,4 százalékban ingatlannal összefüggő célra fordították a pénzt. 15,6 százalékuk ingatlanfelújításra, bővítésre, korszerűsítésre költötte a kapott támogatást, míg 71,8 százalékuk otthonteremtési céllal folyamodott a kölcsönért. A harmadik legnépszerűbb az egyéb kategória volt, az igénylők 4,8 százaléka nem nevezte meg pontosan, hogy mire szánja a szabadon felhasználható összeget.

A HITELFELVEVŐK 95 SZÁZALÉKA A MAXIMÁLIS ÖSSZEGRE NYÚJTOTTA BE KÉRELMÉT TAVALY.

A Duna House elemzője, Benedikt Károly úgy vélte, a maximálisan igényelhető 10 millió forint önerőnek kiváló, amelyet a csokkal és két gyermek esetén a hozzá kapcsolható kamattámogatott hitellel kiegészítve már megvalósítható a családok otthonteremtése.

A jegybank adatbázisa szerint, a támogatás indulása óta, tavaly év végéig mintegy 2100 milliárd forint értékben vettek fel Babavárót, ami mintegy 100 milliárd forinttal meghaladja az előzetesen becsült összeget. Benedikt prognózisa szerint a Babaváró a következő két évben is támasza lesz az első lakásukat tervező ügyfeleknek és az otthonfelújítási támogatás kivezetésével pedig várhatóan tovább nő majd a segítségével otthonukat modernizálók száma is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük