Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kiderült, mennyire számít munkakeresésnél a diploma


A tavaly meghirdetett magyarországi álláshelyek nagyjából negyedénél volt jelentkezési szempont a szakirányú felsőfokú végzettség. Ez visszalépés az előző évek arányához képest. Soroljuk azt is, melyek a legkeresettebb diplomák idehaza.

Kevésbé keresik a cégek a diplomásokat, mint a korábbi években

A Profession.hu adataiból kiderült, a cégvezetés és menedzsment; a jog, jogi tanácsadás; valamit a marketing, média, PR volt a három legkeresettebb terület a munkavállalók részéről a diplomát igénylő munkaterületek között az elmúlt egy évben. A munkáltatók pedig elsősorban a fogorvos, orvos, szakorvos; a minőségbiztosítási mérnök; a tanító, tanár, pedagógus; valamint a mérnök vezető területeken kerestek diplomával rendelkező alkalmazottakat. Emellett egy pályakezdő átlagos bérigénye nagyjából nettó 308 ezer forint volt 2023-ban.

A portál kutatása arra is rávilágított, csökkent a diplomát elváró hirdetések aránya az elmúlt években. Például amíg 2020-ban az összes hirdetés 34 százaléka tartalmazott felsőfokú végzettségre vonatkozó kritériumot, 2022-ben csak 26 százalék, tavaly pedig 25 százalék.

Olyan munkakörökben van még mindig nagy jelentősége, ahol jogszabály írja elő. Például az oktatói, pedagógiai, egészségügyi pozíciók, vagy azok a hiányszakmák, ahol esszenciális a felsőfokú képzettség, például a mérnöki állások

– nyilatkozta Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója az InfoRádiónak.

A szakember szerint az igény csökkenése a felsőfokú végzettségre például azzal magyarázható, hogy megváltozott a munkaerőpiacon a kereslet-kínálat aránya. Emellett fajsúlyosabbá vált a felvételkor a jelentkező attitűdje, a hozzáállása és a benne rejlő potenciál.

Új szolgáltatással jelentkezett a LinkedIN

Egyébként a prémium fiókkal rendelkező álláskeresőknek lehet nagy segítség a LinkedIN új fejlesztése. Olyan generatív MI-támogatott chatbotot indít a portál, amely például személyre szabott tanácsot adhat a felhasználóknak arról, mely nyitott pozíciókra felelhetnek meg, valamint hogyan alakíthatják át a profiljukat, hogy kitűnjenek a regisztrált munkakeresők közül. Az új algoritmus az OpenAI megoldásaira épül.

A chatbot a gyakorlatban úgy működik, hogy a felhasználók miután megnyitották a csevegőablakot, kérdéseket tehetnek fel írásban például az adott álláshirdetéssel, a munkakörrel, a céggel vagy a juttatásokkal kapcsolatosan. De arra is rákérdezhetnek, megfelelnek-e ahhoz a szerepkörhöz a profiljuk alapján. A felhasználók maguk is megfogalmazhatják a kérdéseket, vagy választhatnak az előre megírtakból. Sőt, az MI-asszisztens karriertanácsokat is nyújthat a portál hírfolyamában megosztott tartalmak alapján.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük