fbpx
Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kiderült, mely krónikus betegségeket veszik figyelembe az oltási sorrendben


Csak azokat a krónikus betegségeket veszik figyelembe az oltási sorrendben, amelyek növelik a fertőzés súlyos lefolyását vagy a halálozást.

Mivel nincs egyértelmű, mindenki által megismerhető oltási terv, sokan nem értik, miért nem hívták még őket oltásra, pedig regisztráltak és krónikus betegségben szenvednek.

444 egyik olvasója több krónikus betegségben szenved, de a háziorvosa szerint egyelőre nem szerepel az oltási listán, hiába kezdődött meg a csoportja, a 60 évnél fiatalabb krónikus betegek oltása. A beteg ezért e-mail-ben érdeklődött az illetékes szerveknél, és végül egy tanulságos levelet kapott a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK).

A levél szerint az oltási sorrendet úgy állították össze, hogy „kiknél a legnagyobb a kockázat abban, hogy a COVID megbetegedés lefolyása súlyosabb lehet, így megbetegszik és kórházba vagy lélegeztetőgépre kerül, és nagyobb a halálozás kockázata”.

Az oltás szempontjából pedig azok a betegségek számítanak krónikusnak, amelyeknél az „az elmúlt egy év adatai alapján a legnagyobb a kockázata a súlyos lefolyásnak és a halálozásnak.”

Az oltási rendet meghatározó kockázati listán az első helyen az életkor áll, majd a keringési betegség, a daganatos megbetegedés, a cukorbetegség, COPD és transzplantáció következik.

Akik nem ezekben a krónikus betegségekben szenvednek, azok még nem kerültek fel az oltási listára.


Don`t copy text!
%d bloggers like this: