Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kiderült, hol és miért terjed a legjobban a Covid az országban


Nem túl biztatóak a hazai járványadatok, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője, Galgóczi Ágnes is erre figyelmeztetett az M1 televízióban hétfő reggel.

„A koronavírus-örökítőanyag-koncentrációját tekintve lassan, de biztosan emelkedő tendenciát látunk az ország kétharmadán” – tette világossá. Csak Szombathelyen és Zalaegerszegen tapasztaltak stagnálást, az emelkedés ráadásul hetek óta tart, a tendencia pedig arra mutat, hogy mi várható a járványszámokban két hét múlva.

Keleten a legkomolyabb a helyzet.

„Ha az új fertőzöttek számát vizsgáljuk, Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, de Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is figyelni kell” – mutatott rá.

A két vidéki megye esetében külön figyelmeztetett, hogy országos átlag alatti az átoltottság, Budapesten a távolságtartás nehézségei és a maszkfegyelem hiánya okozza a veszélyt.

A legtöbb megbetegedést a 40-49 évesek között észlelik,

de nem a delta variáns kifejezett „célterületeként”.

„Stabilan egy éve van így, az okát igazából nem tudjuk” – mondta Galgóczi Ágnes.

Az NNK eddigi tapasztalatai szerint

a fertőzésen átesettség fél év védettséget ad, az oltásnál pedig ennyi idő után kezd csak gyengülni a védettség.

„Kiszámíthatatlan, hogy kinél milyen tüneteket okoz, tapasztalat, hogy az idősebbeknél, krónikus betegeknél, cukorbetegeknél várhatóan súlyosabban zajlik le egy fertőzés, de egy 30 éves korosztályba tartozónál is alakulhat ki olyan tünetegyüttes, hogy kórházba kerülés a vége” – húzta alá.

Továbbra is hangsúlyozza, hogy akinek légúti betegsége van, tüneteket észlel magán, noha ne gyanakodjon egyből koronavírusra, de mindenképp maradjon otthon, konzultáljon háziorvosával; ha bárhová muszáj mennie, vegyen maszkot és tartsa magán.

Továbbá:

  • ügyeljünk a kéz- és tüsszentési, köhögési higiéniára
  • mozogjunk sokat
  • táplálkozzunk egészségesen.