Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Két hét múlva jön a szigor, félmillió ember járhat rosszul


Február 12-én élesednek a tavaly nyáron életbe lépett új társadalombiztosítási (tb) törvény fontos rendelkezései: megszűnik az a helyzet, hogy a járulékot fizetők finanszírozzák a társadalombiztosítás rendszerét kijátszók ellátásait. A változás csaknem félmillió több embert érint.

Fotó: Napi.hu – Képünk illusztráció.

Fontos változás lép életbe a társadalombiztosítás szabályaiban február 12-én. Megszűnik az a helyzet, hogy a járulékot fizetők finanszírozzák a fizetésre kötelezett, azonban azt nem teljesítők ellátásait – hívja fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium (PM) közleményében.

A változás csak azokat érinti a PM szerint, akik egészségügyi szolgáltatási járulékból több mint hathavi tartozást halmoztak fel, és az adóhivatal többszöri figyelemfelhívó levelére sem reagáltak, nem kezdték meg tartozásuk rendezését, és még fizetési nehézségüket sem jelezték.

A szabály szerint, ha 2021. július elseje után a felhalmozott egészségügyi szolgáltatási járuléktartozás meghaladja a járulék összegének hatszorosát, vagyis 48 ezer forintot, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jel. Ez azzal jár, hogy az egészségügyi szolgáltatás a továbbiakban térítésmentesen nem vehető igénybe.

Csak havi 8000 forint

„A teljes körű egészségügyi ellátásért Magyarországon mindössze havi nyolcezer forintot kell fizetni, ez az összeg a legkisebb az Európai Unióban” – olvasható a tárca közleményében.

Az új törvény 2020. nyarán lépett hatályba, azóta csökkenni kezdett a szabályok alól magukat kivonó személyek száma. 2019-ben 80 ezren, tavaly 69 ezren próbálták meg jogosulatlanul igénybe venni a társadalombiztosítás valamely szolgáltatását. Az így kiszűrt adózók összességében 13,5 milliárd forintot mulasztottak el megfizetni.

Az átállás megkönnyítése érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október óta tájékoztató kampányt folytat, havonta hívja fel az érintettek figyelmet a tartozás rendezésére.

Jelenleg mégis több mint 70 ezren tartoznak hathavi összeggel.

A hosszabb ideje nem fizetők jelentős része évek óta külföldön tartózkodik, azonban ezt elmulasztották jelezni a kormányhivatalnak.

Jön a negyedik felszólítás

A NAV a napokban küldi ki negyedik figyelemfelhívó tájékoztatását, amely nemcsak az aktuális tartozást és a fizetési lehetőségeket tartalmazza, hanem azt is, hogy az érintett milyen fizetési könnyítést vehet igénybe. Erre a tájékoztatásra minden érintettnek érdemes odafigyelnie:

február 12. a következő egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési határidő, aki ezt is elmulasztja, annak érvénytelenné válik a taj-száma.

Február 12-ig ugyanakkor még van idő pótolni az eddigi mulasztást. A tartozást, vagy legalább annak egy részét a „NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla” elnevezésű, 10032000-06055826 számlaszámú, 408-as adónemkódú számlára kell befizetni. A figyelemfelhívó levelek csekket is tartalmaznak, a számlaadatok kitöltésével sem kell bíbelődni.

Ha valaki vagyoni, jövedelmi helyzete miatt nem tudja megfizetni a havi nyolcezer forintot, mielőbb érdemes kezdeményeznie az illetékes járási hivatalnál a szociális rászorultság egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából történő megállapítását. Ebben az esetben nem kell a nyolcezer forintos járulékot megfizetnie. Akinek a járulék megfizetése komoly anyagi nehézséget okoz, jelezheti ezt az az adóhivatalnak, így mentesülhet a szankció alól – írta a tárca.