Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Két fontos védőoltás, amit 50 év felett javasolnak az orvosok: súlyos szövődmények előzhetők meg velük


Ötven év felett az immunrendszer gyengülése miatt két védőoltást javasolnak az orvosok, melyekkel súlyos betegségek előzhetőek meg. Többféle általánosan ismert betegség okozhat magas lázat, kínzó köhögést, kimerültséget, szédülést, izomfájdalmat és számos egyéb tünetet. Kétféle oltással ezek elkerülhetővé válnak, illetve redukálható a családon belüli megbetegedések száma is.
A védőoltások nem csak gyerekkorban fontosak, felnőttként is érdemes oltásokat felvenni egyes veszélyes betegségek ellen. A WHO adatai szerint az oltások évente mintegy 2-3 millió ember életét mentik meg, ráadásul a közösséget is szolgálják, hiszen magát a járványfolyamatot szakítják meg azzal, hogy az egyén nem kapja el az adott betegséget. Ezzel alakul ki bizonyos oltásoknál a nyájimmunitás, ami azoknak is védelmet nyújt, akik nem kaphatnak oltást, így további sok millió élet marad biztonságban. A védőoltás szerepe idősebb korban

Ötven év felett kiemelten fontos, hogy az idős kor életminőségéért előre védőoltásokat vegyenek fel. Dr. Békássy Szabolcs háziorvos beszélt az időskori megbetegedések veszélyeiről.- Az idősek csökkent védekezőképességük miatt fokozott kockázatnak vannak kitéve. Az infekciók gyakrabban fordulnak elő náluk, súlyosabb lefolyásúak, és magasabb halálozással járnak, gyakrabban igényelnek kórházi kezelést. A súlyos fertőzések nem múlnak el maradéktalanul, mert a túlélők életkilátása és életminősége jelentősen rosszabbodik. Az idősek védelme jelentősen javítható a most aktuális influenza elleni, évenkénti oltással, ezenkívül a pneumococcus okozta tüdőgyulladás is megelőzhető védőoltással.

Tüdőgyulladás, pneumococcus pneunomia

Mit okoz a pneumococcus-eredetű tüdőgyulladás?Magas lázat, köhögést, mellkasi szúró fájdalmat, ami lélegzetvételkor fokozódhat. A beteg légzése szapora, felületes, az érverés is szapora, ami a láz, bakteriális toxinok és légzési elégtelenség közös tünete. A betegeket gyakran köhögés kínozza, a köpet kezdetben kevés, később könnyebben ürül.

Mikor kérjük a védőoltást, és milyen gyakran kell az oltást felvenni?Az ötven év felettiek és a krónikus betegségben szenvedők fogékonyabbak a pneumococcus okozta bakteriális tüdőgyulladásra, de a dohányosok és az immunsérültek is kiemelten veszélyeztetettek. Felnőttkorban az erősebb immunválaszt és a hosszabb távú védettséget adó, egyadagos oltás javasolt a tartós védettség kialakításához.

Mit okoz az influenza?

Magas lázat, kimerültséget, erőtlenséget, fáradtságot, levertséget és izomfájdalmat, a betegség későbbi szakaszában étvágytalanságot, szédülést, szemkönnyezést, orrdugulást, orrfolyást, száraz köhögést.

Mikor kérjük a védőoltást, és milyen gyakran kell az oltást felvenni?

Ötven év felett már erősen ajánlott. Mivel az oltóanyag az előző influenzaszezon elemzései alapján készül, évente ismételni érdemes. Az oltóanyag minden évben változik, ahogy a vírus is.Az influenza és a bakteriális tüdőgyulladás gyakran kéz a kézben járnak, mert influenzafertőzés szövődményeként pneumococcus okozta tüdőgyulladás alakulhat ki másodlagos fertőzésként, mely súlyosabb betegséghez, akár kórházi kezeléshez is vezethet.Rákkeltő gyulladások a szervezetben, amiket fontos időben kezeltetni: nem csak baktériumok okozhatjákA rákkeltőként azonosított fertőzések jelentős része krónikus gyulladást vált ki, ami több daganattípusnál a – végül daganathoz vezető – genetikai hibák egyik okozója.

Forrás: DeepInsight Creative/ /femina.hu/