Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Két családi pótlék jön decemberben


Az arra jogosult családok 2019 decemberében is kétszer kapnak családi pótlékot, írja a Mfor. Ennek azonban csak mérsékelten érdemes örülni, hiszen nem arról van szó, hogy karácsonyi ajándék gyanánt extra juttatásként fizetnék ki, csupán a következő havi utalás időpontját hozzák előre.

Ahogy azt már a korábbi években megszokhattuk, most is előrehozzák a januárban esedékes támogatás kifizetését, így azt már karácsony előtt kézhez kapják az érintettek. Az első alkalommal várhatóan december 2-án fogják utalni az összeget, míg a második kifizetés a portál információ szerint december 19-én lesz majd. Azok, akik készpénzben kapják a juttatást, várhatóan december 3-4-én, illetve december 20-21-én vehetik fel a családi pótlékot.

Az előrehozott kifizetés kényes téma, hiszen a leginkább rászorulók számára természetesen segítség, hogy karácsony előtt megkapják a januári pénzt is, de számukra a következő hónap emiatt különösen kínkeserves szokott lenni.

A CSALÁDI PÓTLÉK ÖSSZEGE EGYÉBKÉNT 2008. JANUÁR ELSEJE ÓTA VÁLTOZATLAN.

A kormány ugyanis 2010 óta többféle családtámogatási eszközt is bevezetett, de a családi pótlék összegét nem emelte, így annak vásárlóértéke drasztikusan csökkent az elmúlt 11 évben. A családi pótlék összege jelenleg egy gyermek esetén 12.200 forint, amely kicsit magasabb abban az esetben, ha a fiatalkorút egyedülálló szülő neveli. Akkor is több pénz jár, ha a gyerek sérült (tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek), bár az ilyenkor járó 23.300 forint túl sok mindenre nem elegendő.

A családi pótlék egyébként egy univerzális juttatás, ami a legszegényebbekhez is eljut, hiszen nincs jövedelemhez kötve, ellentétben mondjuk a családi adókedvezménnyel. De a magyar családpolitika átalakulóban van, hiszen míg korábban egyértelműen a szegénységet csökkentő, mindenki számára elérhető pótlék volt a legjelentősebb családi ellátás Magyarországon, a helyét a dolgozó felső középosztályt támogató családi adókedvezmény veszi át.

A családi adókedvezmény fontos jellemzője, hogy ráerősít az egyenlőtlenségekre, mivel a magasabb keresetűek jobban ki tudják használni ezeket a lehetőségeket, a magasabb jövedelműekhez magasabb összegek kerülnek.