Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kártyával fizet? – Kellemetlen változás számos magyar boltban


Ha egy érintéses fizetés elsőre nem jön össze, akkor nem kell kétségbeesni, jó eséllyel a “45 ezres szabály” lehet a ludas.Aki sokat fizet kártyával szeptember közepe óta szembesülhetett azzal, hogy egy 5000 forint alatti  érintéses fizetés nem jött össze, pedig van pénz a kártyán.

Akadnak kártya-elfogadóhelyek – boltok, éttermek, kávézók -, ahol képben vannak a dolgozók és a bedugós – PIN-kód megadásával működő – módszerrel megoldják a fizetést, de vannak helyek, ahol ezt nem feltétlenül tudják.

45 ezer a limit

A fizetés elutasítása a fenti esetben normális: szeptember 14-e óta, ha az egymást követő 5 ezer forint alatti vásárlások összege túllépi forintban a 150 eurónak megfelelő összeget, azaz 45-50 ezer forintot, akkor a soron következő vásárlásnál meg kell adni a PIN-kódot. Fontos, hogy a szabály nem egy napra vonatkozik.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy akár napon belül vagy egy hét alatt mondjuk 15 alkalommal vásárol valaki kártyával mondjuk 5000 forint alatt, akkor a 45-50 ezres limit elérése után már csak a “bedugós” mószerrel és a PIN-kód megadásával lehet fizetni. Ezt követően újraindul a “számláló” a következő 45-50 ezres összegig lehet érintéssel vásárolni.

Ez a szabályozás az Európai Unió második pénzforgalmi irányelvéhez – az úgynevezett PSD2-höz – kötődik, amely 2019. szeptember 14-től lépett életbe – erről a Napi.hu korábbi cikkében olvashat részletesen.