Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Egyéb

Jövő héttől pórul járnak a TB-t nem fizetők


Akinek a határidő után legalább féléves elmaradása van, elveszti az ingyenes egészségügyi ellátás lehetőségét.

Nyitókép: MTI/Vajda János

Több mint hetvenezer embernek kell a következő napokban külön is figyelnie a közterhekre. Az érintettek fél éve nem fizették be a havi pár ezer forintos tételes járulékot, emiatt pedig egy új szabály nyomán február közepén érvénytelenné válik a tajszámuk, így nem jár majd nekik ingyenes állami egészségügyi ellátás – erről beszélt a Magyar Nemzetnek Izer Norbert adóügyi államtitkár.

Izer Norbert kiemelte, hogy a magyar társadalombiztosítás mintegy tízmillió ember kockázatközössége, amelyben a törvény világosan megszabja, hogy kinek mennyit kell befizetnie. Csak úgy marad igazságos a rendszer, ha mindenki beadja a járandóságát.

Február 12-től ha valaki egészségügyi szolgáltatási járulékból hathavi tartozást halmoz fel, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele, vagyis a tajszáma.

Vagyis nem ingyenes számára az egészségügyi ellátás. Az idén havi nyolcezer forint a hozzájárulás összege. Jelenleg több mint hetvenezer ember tartozik legalább hathavi összeggel, ők ha nem cselekszenek tehát, elvesztik az ingyenes ellátást. Ha valaki rossz anyagi helyzetbe kerül és nem tud fizetni, jelezze.

Az államtitkár elmondta, hogy egyes társadalmi csoportoknak ingyenes az ellátás: nyugdíjasok, diákok, hajléktalanok, közmunkások, munkanélküliek, a szociális ellátásra jogosultak, kismamák.