Közzétette - Kategória - Hardver, Számítástechnika, Tech hírek: PC - Mobil tippek-trükkök érdekességek

Jönnek az 5 GHz-hez közeli laptopok, az Intel ígéri, 1 mp alatt bekapcsolnak


© Intel

Nagy bejelentést ígért szeptemberre az Intel, és egy kicsit sem túloztak. Megjött az Ice Lake utódjának szánt Tiger Lake család, melyeken a már fejlettebb Xe grafikus architektúra kapott helyet.

Az Intel ígéretéhez híven bemutatta 11. generációs, Tiger Lake jelzésű processzorait, melyeket kimondottan a vékony és könnyű laptopokba szán. A chipek egyik fontos újítása, hogy már az újfajta Xe integrált videovezérlő dolgozik bennük, ez a cég szerint sikerrel veszi fel a versenyt az AMD és az Nvidia hasonló grafikus megoldásaival.

A vadonatúj processzorcsaládhoz kilenc lapka tartozik, melyek az előd Ice Lake-csapathoz hasonlóan ezúttal is változatos teljesítménnyel rendelkeznek. A csúcsfejlesztés a Core i7-1185G7 jelű chip, melynek alapfrekvenciája 3.0 GHz, turbón viszont akár 4,8 GHz-ig is felkúszhat a mutató. A négy maggal szerelt lapka fogyasztása 12 és 28 watt között mozog.

Az Ice Lake-hez hasonlóan a 11. generációs chipek is 10 nm-es gyártástechnológiával készültek, de ez az architektúra valamivel másabb: a lapkák úgynevezett “SuperFin” kialakításúak, melynek egyik lényeges hozadéka az alacsonyabb energiafelvétel. (A konkurens AMD már mindkét fronton, vagyis az asztali és mobilis eszközöknél is 7 nm-es fejlesztéseket kínál.)

A Tiger Lake család esetében persze a sebesség is fontos tényező, ami a gyártó szerint most is érezhető pluszt jelent: a mindennapi irodai feladatok általánosságban 20 százalékkal gyorsabban végezhetők el, ha a munkához használt gépben az újfajta Intel chip dolgozik. Az akkumulátoros üzemidőnél pedig hozzávetőlegesen

1 órányi extra sajtolható ki a készülékekből olyan tevékenységek számára, mint az online filmnézés.

A chipek mindemellett támogatják a Thunderbolt 4 és Wi-Fi 6 szabványokat is, noha ezek ma már szinte alapvető kellékei egy naprakész és hordozható számítógépnek. A 11-es lapkák előnyeit egyébként most is olyan cégek igyekeznek majd hasznosítani, mint az Acer, az Asus, a Dell, a HP, a Lenovo, az LG, az MSI, a Razer és a Samsung. Az újfajta masinák közül több még idén piacra kerül.

Az új processzorok mellett Project Athena nevű kezdeményezésének legfrissebb részleteit is ismertette az Intel. Ezek lényegében egy új, nagyobb minőségmutatót jelentenek: az Intel Evóra keresztelt plecsniket olyan laptopokra rakják majd rá a gyártók, melyek az Intel szerint valóban minőségi termékek, és amelyek szavatolják, hogy a felhasználó tényleg élményszerű használathoz jusson. Ezek közé tartozik többek közt a 9 órányi (tényleges) akkumulátoros üzemidő, a gyorstöltés, valamint a rendszer mindössze 1 másodperc alatt történő ébredése.

/hvg.hu/