Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jönnek a minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítások


2020. január 10-én pénteken elindult a pályázati lehetőség a biztosítók számára a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás megszerzéséért. Az ilyen minősítéssel ellátott lakásbiztosítások átláthatóbbak lesznek és gyorsabb kárrendezést biztosítanak majd, mint a jelenlegi termékek. A most elindult pályázati lehetőség hatására legkorábban az idei év első negyedévében jelenhetnek meg az első MFO minősítésű biztosítási konstrukciók.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) két éve elsőként a lakáshitelnél vezette be sikeresen a fogyasztóbarát minősítési rendszert, amelyet most második lépésként kiterjeszt az otthonbiztosításokra.A rendszer célja, hogy egységes, minimum feltételekkel jól összehasonlítható és fogyasztóbarát szolgáltatást nyújtó pénzügyi termékek jöjjenek létre.

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) minősítésének elnyerésére péntektől pályázhatnak a minősítő védjegyet használni kívánó biztosítók.Az első fogyasztóbarát biztosítási termékek ennek nyomán leghamarabb 2020 első negyedévétől válhatnak elérhetővé a fogyasztók számára,akik tájékozódását tavasztól jegybanki online összehasonlító weboldal is támogatja majd.

Az MFO minimum szolgáltatási sztenderdeket ír elő, amelyektől csak az ügyfél javára lehet eltérni.Az MFO egyszerűsíti a termékkel kapcsolatos ügyintézést, s csökkenti annak átfutási idejét. Az ügyfelek a biztosítóval teljes mértékben digitálisan kommunikálhatnak a tájékoztatások kérésétől, a nyilatkozatok kárrendezési dokumentumok beadásán át egészen a szerződés felmondásáig vagy módosításáig, amely segíti a zöld célok megvalósulását is.

A piacon megszokotthoz képest az MFO egy bővített alapcsomagot tartalmaz, amely kiterjed valamennyi a háztartást egzisztenciálisan fenyegető kockázatra, miközben más piaci termékekhez képest minimális kizárásokat enged. Az alapcsomag tartalmazza a piacon szokásos valamennyi környezeti csapás és külső okra visszavezethető 15 alapkockázatot (pl. tűz, vihar, villámcsapás stb.) és ezen túl 5 olyan kockázatot, melyek általában csak kiegészítőként érhetők el, de gyakori káresemények, mint például vízkár (elfolyt víz is), betöréses lopás, rongálás, vagy üvegtörés.

Az alapcsomag mellé az ügyfelek – igényeik szerint – elnevezésükben sztenderdizált, illetve esetlegesen további kiegészítő fedezeteket is választhatnak, együttkötési kényszer nélkül. Ezzel elkerülik, hogy számukra lényegtelen biztosítási fedezetekre is díjat fizessenek.