Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jön az újabb drágulás Magyarországon: rossz hírt kaptak a társasházban élők


Jön az újabb drágulás Magyarországon, ami a társasházban élőket is érinteni fogja. A csökkenő népesség ellenére a hazai lakásállomány folyamatosan bővül, 2011 óta országosan 171 ezer lakás épült, így mostanra a hazai lakásállomány elérte a 4,593 millió darabot a Portfolio.hu beszámolója szerint. Ezek a jelenlegi népszámlálás friss adatai.

Ez arra is rávilágított, hogy egy lakásban alig több mint 2 ember él átlagosan. Magyarországon rengetegen élnek társasházi lakásban, ahol nagy változások lesznek, amik bizony érinteni fogják a pénztárcánkat. A galériánkból kiderül, hogy mire kell készülni.

Az elmúlt évek inflációjával nem mindenhol tartották a lépést Magyarországon a társasházak, és most kellemetlenül visszanyalhat a fagyi.

Az ATV járt utána a dolgoknak, és a szakemberek azt jósolják, hogy 20 százalékos közös költség emelésre lehet számítani. Az emelésről természetesen ettől függetlenül a lakástulajdonosok döntenek, társasházuk pénzügyi helyzete alapján.

„A bankköltségek igencsak megemelkedtek. Megemelkedtek általában a biztosítások, amit a társasházak kötnek a saját közös területükre, és ezen kívül majdnem minden szolgáltató úgymond emeli a bérét, most nem biztos, hogy 20 százalékkal, lehet, hogy csak tízzel vagy tizenöttel, de ilyen például a takarítás, ilyen a karbantartása a liftnek, és nem utolsó sorban a közös képviseleti díjat is emelni kell” – nyilatkozta az ATV-nek Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapítója.

,,Ha nincs adóssága egy háznak akkor 8-10 ezer forint körül alakul egy 4 emeletesnél, a 10-eseknél nehéz ezt megmondani mert ott más költségek lépnek fel a liftek miatt és sokkal több gond ütheti fel a fejét műszakilag is” – tette hozzá a csatornának Kocsi László közös képviselő.

Tehát akik elmúlt években nem szívesen nyúltak a közös költség emeléséhez, ott biztosan változásra kell számolni idén. Érdemes eljárni a közös megbeszélésekre is, amit sok lakó hanyagolni szokott, pedig így valóban átláthatják, pontosan mire megy el a pénz, vagy éppen mire kellene áldozni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük