Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Gazdaság

Jön az online pénztárgép a konditermekbe is


konditermek

Kiterjeszti a kormány az online pénztárgépes rendszert: az autószervizeknél, taxiknál, valamint a konditermek, a wellness és a pénzváltás területén lesz kötelező a NAV-hoz bekötött fizetés. Ezzel tovább fehéredhet a gazdaság, viszont a kaszinók továbbra sem kerülnek be a rendszerbe.

A kormány a feketegazdaság visszaszorítását segítő további lépésekre készül, így az elektronikus számlarendszer elindítására és az online pénztárgépek bevezetésére a szolgáltatóknál: az autószervizeknél, taxiknál, valamint a konditermek, a wellness és a pénzváltás területén – mondta a nemzetgazdasági miniszter a PwC kelet-közép európai régiós áfacsalás elleni konferenciáján csütörtökön Budapesten.

Varga Mihály hozzátette: az online pénztárgépek bevezetése egyértelmű siker, jelentős többletbevételt hozott a költségvetésnek, ahogy az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése is. Mindezek alapján adódik a rendszer kiterjesztése – szögezte le. Az elektronikus számlarendszer bevezetésénél sokat várnak attól, ha az adóhatóság naprakész adatbázisokat tud vezetni, gyorsabban tud reagálni a papíron létező, majd eltűnő cégek számlázására, és így megakadályozza az adóvisszaéléseket.

Utalt arra, hogy a kormány támogatja a fordított áfa bevezetését különböző területeken, példaként a sertéságazatot, a mezőgazdasági terményeket, vagy a cukor-, élelmiszerkereskedelmet említette. A magyar álláspont szerint a nemzetközi áfacsalás elleni fellépés leghatékonyabb eszköze a fordított adózás, az unión belül évek óta törekednek ennek a kiterjesztésére, az Európai Bizottság több kezdeményezést elutasított, de a tárgyalások folyamatosak – mondta. Megjegyezte: a cseh pénzügyminiszterrel sokat dolgoznak azon, hogy az egyes tagállamok szuverén döntésén múlhasson a fordított áfa kiterjesztése. Hangsúlyozta: az áfacsalás európai probléma, a visszaélések függetlenek az adó mértékétől. A hatékony fellépés érdekében szeretnék lerövidíteni az egyes adóhatóságok közötti információcsere idejét is.

Magyarország szeretné elérni a szektorális fordított adózás jelenleginél könnyebb alkalmazhatóságát is – jelezte.

Tovább fehéredhet a gazdaság

Tavaly több mint háromszázmilliárd forinttal emelkedett a forgalmi adó címén befolyt összeg, és ebből legalább 180-190 milliárd forint az online gépek használatából, a gazdaság fehéredéséből eredt. Varga Mihály elmondta, hogy Magyarországon a feketegazdaság és az áfacsalások okozta bevételkiesést évente 500-750 milliárd forintra, az elméleti áfa-alap 15-20 százalékára becsülik.

A nemzetgazdasági miniszter beszámolt arról is, hogy két fontos intézkedést vezetnek be a tisztességes adózók védelmében, az egyik szerint a magánszemélyeknek nem kell adóbevallást készíteniük. A törvénymódosítással a másik újítás a jó és a rossz adósok megkülönböztetése, a visszaeső elkövetők, a rossz adósok gyakoribb ellenőrzése lesz. A tárca becslései szerint jelenleg a vállalati adósok egynegyede jó, ami azt mutatja, hogy a feketegazdaság aránya nagy Magyarországon – fűzte hozzá.

Andrej Babiš cseh pénzügyminiszter a régiós tanácskozáson arról beszélt, hogy az uniós tagországok minden évben jelentős áfabevételtől esnek el, ez ellen tenni kell. Lehetséges megoldások közül szintén kiemelte a fordított áfát, erre idén nyáron kérték a Bizottság jóváhagyását 10 ezer eurós értékhatárig – jelezte.

Komoly aggodalmát fejezte ki az unió adóprioritásaival kapcsolatban, mert a német-olasz adószakértőket az adóalap-csökkentés, és az adó kivitele aggasztja leginkább. Hozzátette: őt azonban az áfacsalás miatt évente kieső 170 milliárd euró ennél jobban aggasztja, mert ennek a hatása súlyosabb az egyes tagállamok költségvetésére. Példaként említette, hogy Csehországban 22 százalék, 3 millió eurónak megfelelő az adóhiány, ami a költségvetési deficitnél is nagyobb. Reményét fejezte ki, hogy a fordított áfa kérdésében eredményt tudnak elérni a közeljövőben.

A kaszinók továbbra sem lesznek bekötve a NAV-hoz

Júliusban derült ki, hogy a főleg Andy Vajna filmbiztos által működtetett kaszinók nincsenek bekötve a NAV-hoz. Lázár Jánost ezt akkor azzal magyarázta, hogy ugyan a kaszinókban blokkadási, áfafizetési kötelezettség nincs, van viszont játékadó, amit a miniszter szerint szigorúan ellenőriz a NAV. Ez azt jelenti, hogy az adóhatóság szúrópróbaszerűen, a kaszinók saját biztonsági felvételeit ellenőrzi.

Október végén az LMP politikusa, Ikotity István hívta fel a figyelmet, hogy míg lassan mindenkit rákötnek az online pénztárgépekre, addig a kaszinókat csak az oda szúrópróbaszerűen ellátogató adóellenőrök ellenőrzik. Az LMP szerint be kell zárni valamennyi magyarországi kaszinót addig, amíg az adóhatóság nem ellenőrzi ezeket a játéktermeket is más vállalkozásokhoz hasonló közvetlen vonalon. A kaszinók online pénztárgépes rendszer kiterjesztésével sem kerülnek be a rendszerbe.

Hegedűs Lórántné, a Jobbik képviselője arról beszélt: „rendszerszintű korrupció a kaszinómutyiban is”. Arra felvetésre, hogy a koncessziókat tulajdonló Andy Vajna egy jóval kedvezőbben adózó luxemburgi cégbe menti ki nyereségét, Lázár János nyár elején azt válaszolta: „Honfitársunk, polgártársunk. Mi a baja vele?” – kérdezte a miniszter. Később is ő faggatta a riportert: „Honnan tudja, hogy azt a pénzt nem itt költi el?” Arról azonban nem beszélt, hogy a Luxemburgnak fizetett adó nem hiányzik-e a magyar államkasszából. Giró-Szász András hozzátette: „a jelenlegi kormány kultúrájával nem fér össze az irigység kultúrája”.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük