Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Gazdaság

A magyar dolgozók negyede kaphat év végi bónuszt


pénz
Vállalati buli, 13. havi fizetés, extra bónusz, utalvány, pulykapénz, boríték a zsebbe, közös adományozás – ahány cég, annyiféle módon ünneplik meg az év végét. A munkavállalók 10 százaléka kap idén 13. havi fizetést, és 18 százaléka valamilyen bónuszt vagy pénzbeli juttatást – tudtuk meg a Fizetesek.hu szakmai portál üzemeltetőjétől. A pluszhavi fizetés átlagosan bruttó 275 ezer forint, a pénzbeli juttatások és bónuszok összege pedig átlagosan 345 ezer forint.A lapunk által megkérdezett cégek sokszínű megoldásokat vázoltak fel arról, hogy miként lehet lezárni egy évet. Van, aki zsebbe ad pénzt a dolgozóknak, mások színházba, koncertre viszik a munkatársakat, vagy családos karácsonyi bulit szerveznek, másutt közös célokra adományoznak, s nagyon sok olyan kisebb vállalkozás is van, amelyik semmit sem tud adni. A tapasztalatok azt mutatják, minél nagyobb egy vállalat, annál átláthatóbb a jutalmazási gyakorlata.
A Mol a kollektív szerződésben foglaltak szerint adja munkavállalóinak a karácsonyi jutalmat – tudtuk meg a vállalattól. A dolgozók egyhavi alapbérüket kapják pluszban a novemberi fizetés mellé. Emellett a társaság széles körű kompenzációs rendszert alkalmaz személyre szabható cafetériával, teljesítményfüggő és különféle egyéb jutalmakkal. A nyár elején esedékes ösztönző juttatás mértéke például a Mol által elért EBIDTA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény nagyságától) és a dolgozó egyéni teljesítményétől függ – közölték lapunkkal.

„Természetesen megünnepeljük magunkat egy hatalmas buli keretében, de abban megegyeztünk a kollégákkal, hogy az év végi jutalmazásukra, ajándékaikra szánt pénzről az idén is lemondanak, és azt a hátrányos helyzetű gyerekek oktatására fordítjuk” – mondta lapunknak Kürti Sándor, a KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. elnöke. Évente 50-100 millió közvetlen támogatást ad a vállalat a KÜRT Alapítványi Gimnáziumnak, a PANNON Egyetemen létrejött, a hátrányos helyzetű, elsősorban cigány származású gyerekek oktatásáért dolgozó alapítványnak, valamint a cég H2O (Hátrányos Helyzetűek Oktatása) programjának.

Kürti Sándor szerint végtelen mennyiségű pénz sem lenne elég, ám mivel forrásaik korlátozottak, az anyagi támogatás mellé – szakértelmükkel – az oktatási intézmény informatikai rendszerének kartantartásához, fejlesztéséhez is hozzájárulnak. Hozzátette, a cég alkalmazottainak bónuszrendszere egyébként be van építve a szerződésekbe.

A MÁV-nál az év végi prémiumokra vonatkozó kérdésünkre azt válaszolták, hogy erről jelenleg folynak a tárgyalások az érdekképviseletek és a munkáltató között. A társaság vezetői fontosnak tartják, hogy a munkavállalók megfelelő elismerést kapjanak munkájukért. A Magyar Postától is hasonló választ kaptunk. Ha a cég üzleti eredményei lehetővé teszik, az érdekképviseletekkel egyeztetve év végén vagy jövő év elején egyszeri juttatást kaphatnak a dolgozók, jellemzően bér vagy utalvány formájában.
A telekommunikáció a legbőkezűbb

A Fizetesek.hu statisztikája szerint a cégméret nagyban befolyásolja a 13. havi bérek nagyságát és gyakoriságát is. Minél több az alkalmazott, annál magasabb összegű a pluszhavi pénz is. Tíz alkalmazottig általában a bruttó 200 ezer forint a jellemző, egy ezer munkatárs feletti vállalatnál pedig már 285 ezer forint. De hat a 13. havi fizetés mértékére a munkaadó cég működési területe és a tulajdonosi struktúrája is. A telekommunikációs ágazatban átlagosan bruttó 369 ezer forint a pluszjuttatás, a vegyiparban azonban már csak 281 ezer forint. A külföldi magántulajdonú cégek nagyobb arányban adnak ilyen juttatást az alkalmazottaiknak, és annak a mértéke is több (átlag 298 ezer forint). Utánuk következnek a belföldi magántulajdonú cégek 218 ezer forinttal, majd az állami tulajdonú vállalatok 215 ezer forinttal.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük