Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jól kezdődik az év a nyugdíjasok számára


Kiválóan indul a 2024-es év a magyar nyugdíjasok számára. Januárban már a hat százalékkal emelt nyugdíjat kapják az idősek, ami átlagosan plusz 13 ezer forintot jelent az öregségi ellátásban részesülőknek.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettes egy korábbi Facebook videójában arról beszélt, hogy január 12-én kezdik utalni a bankszámlákra, a postás pedig a megszokott napokon viszi ki a nyugdíjakat.

Az idősek a nehezebb időkben is számíthatnak ránk

– fogalmazott az államtitkár. 2010 óta a nyugdíjak összege több mint duplájára emelkedett, a vásárlóereje pedig 20 százalékkal nőtt.

Vitályos Eszter kiemelte: a januári nyugdíjemelés után, ha év közben azt állapítják meg, hogy a várható éves infláció 6 százaléknál magasabb lesz,

a kormány novemberben is kiegészíti visszamenőleg a nyugdíjakat.

És a február is kedvezően alakul a magyar nyugdíjas korúak számára, akkor ugyanis az emelt összegű 13. havi nyugdíjat küldik majd az időseknek.

A nyugdíjak értékét a rezsicsökkentés intézménye is védi. Az államtitkár ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Biztos vagyok benne, hogy a nyugdíjasokat az is megnyugtatja, hogy a kormány továbbra is megvédi a rezsicsökkentést

És nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy a januári rekordérték harmadára zsugorodott az infláció. Novemberben már 8 százalék alatti volt, és decemberre további zuhanás várható. Egyes szakemberek azt várják, hogy akár hat százalék alá is csökkenhet a decemberi drágulási adatok.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük