Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Jó hírt közölt a MÁV, ennek sokan örülni fognak


A Budapest-Újszász-Szolnok (120a) vonalon hétfőn forgalomba állt az első emeletes KISS-motorvonat – jelentette be a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója Budapesten sajtótájékoztatón.

Homolya Róbert hozzátette,

EZ A NEGYEDIK LEGFORGALMASABB ELŐVÁROSI VONAL, AZ OTT KÖZLEKEDŐ VONATOK ÉVENTE CSAKNEM 8 MILLIÓ UTAST SZÁLLÍTANAK.

Reményei szerint jövő év végén teljes lesz a KISS-flotta ezen a vonalon, 10 ilyen járművel találkozhatnak az utasok, akiknek a száma vélhetően ennek hatására tovább emelkedik – mondta a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója. Egyúttal jelezte, jelenleg a váci vonalon 10, a ceglédi vonalon pedig 4 emeletes KISS-motorvonat közlekedik.

Homolya Róbert felidézte, hogy 2017-ben írta alá a MÁV-Start Zrt. a 40 darab emeletes motorvonat beszerzésére a keretmegállapodást, és a magyar kormány támogatásának köszönhetően mind a 40 járművet le tudták hívni a keretből.

A MÁV-Start Zrt. közleménye szerint jövő év végéig a megrendelt járművek mindegyike forgalomba állhat. A KISS-motorvonatok elsősorban a budapesti elővárosi vonalakon közlekednek majd.

A közleményben arról is beszámoltak, hogy

2022 VÉGÉTŐL A MÁV-START SZINTE A TELJES BUDAPESTI ELŐVÁROSI FORGALOMBAN A FLIRT ÉS KISS MOTORVONATOKKAL SZOLGÁLJA KI AZ UTASAIT.

Ezzel párhuzamosan az előváros 47 ezer ülőhelyes kapacitását 2025-re 7,6 százalékkal, csaknem 51 ezer ülőhelyre kívánja növelni.

Juhász Roland, a miniszterelnöki kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára a rendezvényen elmondta, a magyar állam mint tulajdonos részéről határozott elvárás, hogy a folyamatosan érkező új gyártású, vonzó, modern kocsik forgalomba állításával egységes, kiszámítható jó minőségű szolgáltatást biztosítson a MÁV. A most forgalomba állított motorvonat ezt a kiemelt társadalmi célt szolgálja.

Arra is rámutatott, hogy nyilvánvaló a különbség a vasút és a vasúti személykocsi-gyártás 2010-ben megörökölt és a mostani állapota között, ennek oka, hogy a jelenlegi kormány számára a vasút nemcsak a közlekedést jelenti, hanem össztársadalmi ügy is egyben.

Az államtitkár kiemelte,2010 ÓTA A VASÚTFEJLESZTÉS ÉS A VASÚT MŰKÖDÉSE KOMOLY FEJLŐDÉSI PÁLYÁRA LÉPETT.Czerván György, Pest megye 9-es számú választókerületének országgyűlési képviselője elmondta, bízik abban, hogy ezzel az új szerelvénnyel gyorsabb, megbízhatóbb és pontosabb lesz majd az utazás ezen a vonalon is.

Pócs János, Jász-Nagykun-Szolnok megye 2-es választókerületének parlamenti képviselője pedig nagy ajándéknak nevezte, hogy hétfőtől a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon is közlekednek az emeletes motorvontok.