Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jó hírt kaptak a hitelt felvevő gyermekes családok: milliókkal csökkenthetik lakáshitel-tartozásokat


A gyermekes családok számára 2024-ben is elérhető lesz az állami támogatás, amelynek keretében 2 gyerek után 1 millió, 3 gyerek után 4 millió forint összegben csökkenthető a fennálló lakáshitel-tartozás – hívja fel a figyelmet a Credipass.

A többi, jelenleg elérhető otthonteremtési támogatással szemben ez azok számára is jó lehetőség lehet, akik nem élnek házasságban, a Credipass szakértői szerint azonban érdemes odafigyelni a pontos feltételekre, valamint a tavaly év vége óta életbe lépő változásokra is a szabályozásban.

„A többgyermekes családok terheinek csökkentésére létrejött intézkedés még mindig elérhető 2024-ben is és csak kisebb változtatásokat eszközölt rajta a kormány tavaly óta – hívta fel a figyelmet Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. – Többmilliós segítséget jelenthet ez a családoknak, érdemes tehát élni a lehetőséggel és akár pénzügyi szakértővel utánajárni a témának, hogy kik és milyen esetben jogosultak erre a támogatási formára.”

Mit is takar ez a lehetőség pontosan? A 337/2017. (XI. 14.) számú kormányrendelet értelmében, a családvédelmi akcióterv részeként az arra jogosult családok számára a gyermekek után a meglévő lakáshitelük és bizonyos szabadfelhasználású jelzáloghitelük tőketartozásának egy részét állami támogatásként elengedhetik vagy csökkenthetik, így az érintett családok könnyebben kezelhetik pénzügyi terheiket. Az intézkedés a kettő, három, vagy több gyermeket vállalók számára biztosít jó lehetőséget, hiszen jelentős segítséget nyújthat a hiteltartozások visszafizetésében.

„2019. július 1-től már a második gyermek után is elérhető lett a támogatás, illetve utólag is igényelhetővé tették a 2019. július 1-jét követően született gyermekekre. Ennek megfelelően a második gyermek vállalása esetén a fennálló lakáshitel-tartozásból az állam 1 millió forintot enged el, míg a harmadik gyermek megszületése esetén további 4 millió forinttal csökken a tartozás. Ha ennél is nagyobbra bővül a család, akkor minden további gyermek születésénél 1 millió forinttal lesz kevesebb a hiteltartozás” – mondta el Fülöp Krisztián.

Az igénylés határidejére vonatkozóan azonban bekerült idén egy fontos módosítás – hívták fel a figyelmet a szakértők. Tavaly szeptember óta ugyanis, amennyiben a gyermek 2020. június 30-a után született, akkor a kérelem a gyermek születését vagy örökbefogadását követő 180 napos határidőn belül nyújtható be (a korábban született vagy örökbefogadott gyermekekre ez nem vonatkozik). Fontos erre a határidőre odafigyelni, különben elveszik a lehetőség. A kérelem már akkor is benyújtható, ha a gyermek még nem született meg, de már elérte a legalább 12 hetes magzati kort. Utóbbi esetben a támogatást megállapító határozatban meg kell jelölni a szülés várható időpontját, ezen időpontot követő 30 napon belül kell a kormányhivatalt értesíteni a gyermek megszületéséről. A Credipass szakértőinek tanácsa alapján, érdemes tehát már a 12. hetes magzati kor után egyből elindítani az igénylést, ha van olyan lakáshitele a családnak, amelyre felhasználható.

A támogatás az igénylés időpontjában fennálló, fel nem mondott jelzáloghitel-tartozások csökkentésére érvényes, amelyek első sorban lakáscélú hiteleket jelentenek. De emellett a 2017. november 14-e előtt felvett szabadfelhasználású jelzáloghitel-tartozás csökkentésére is felhasználható a támogatás, azonban ez a később felvett szabadfelhasználású jelzáloghitelre nem vonatkozik. Fontos tudni még, hogy a jelzáloghitel-elengedés csak olyan jelzáloghitelekre kérhető, amelyek szerződéskötési dátuma korábbi, mint a gyermek születési dátuma. Ez alapján kétféle verzió lehetséges: a 2017. november 14. előtt felvett hitelek esetén, a lakáscél nem kikötés, tehát szabadfelhasználású jelzáloghitelekre is kérhető a támogatás. A másik változat szerint a 2017. november 14., vagy ezutáni hitelek esetében a jelzáloghitel-elengedés csak a lakáscélú jelzáloghitelekre igényelhető (lakásvásárlási, építési, bővítési, felújítási vagy korszerűsítési hitel).

„Ez sok esetben akár egyfajta lakásfelújítási támogatásként is funkcionálhat, ha a családnak nincs másik beszámítható hitele, és épp egy frissen igényelt felújítási hitel után szeretnék megkapni a támogatást” – mondta el Fülöp Krisztián.

A fentieken túl, az államilag támogatott hitelek is csökkenthetőek, így kérhető a CSOK-ra, Falusi CSOK hitelre, az otthonfelújítási kamattámogatott hitelre és az új CSOK Pluszra is. Utóbbi igénylése esetén ez azért is lehet előny egy példával élve, mert ha egy jelenleg kétgyermekes család CSOK Pluszt igényel, de már csak egy gyermeket terveznek, akkor a CSOK Plusz szabályai szerint nem lesznek jogosultak a 10 milliós tartozáselengedésre. Azonban a jelzáloghitel-elengedésre igen, méghozzá 4 millió forintos összegben!

A jelzáloghitel-elengedéshez szükséges kérelem a kormányhivataloknál és kormányablakoknál is benyújtható, de ügyfélkapun keresztül vagy akár személyesen és postai úton is elindítható. Az igényléshez, az igénylők és a gyermekek személyazonosító okmányaira, lakcímkártyáira és adókártyáira lesz szükség. Emellett erkölcsi bizonyítványt is ki kell kérni, és le kell adni a megfelelően kitöltött kérelem nyomtatvány mellé. Az adott hitelre vonatkozó jelzálogszerződések eredeti példányai, a kölcsönt folyósító bank által kiállított, 30 napnál nem régebbi hiteles tőketartozás-igazolás, valamint a gyermekek születési anyakönyvi kivonata és a házassági anyakönyvi kivonat másolata is elengedhetetlen az igényléshez.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük