Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Jó hír érkezett a kormánytól: további enyhítések jöhetnek júliustól, a maszkhasználatot is megvizsgálják


Beszámolt a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs második ülésén elhangzott legfontosabb információkról Novák Katalin, a törzs vezetője egy kedd délelőtt sajtótájékoztatón. Novák Katalin elmondta, hogy

  • meghallgattak egy helyzetértékelést a mostani járványügyi helyzetről, ez segíti a gondolkodásukat, és továbbra is vakcinabőség van, így fokozatosan újraindíthatják az életet. Továbbra is a vakcina a megoldás.
  • Elindultak az Erzsébet-táborok, és napközis táborok is, idén elvileg 150 ezer táborozó mehet az Erzsébet-táborba.
  • Meghosszabbítják június végéig a felügyelet biztosítását a köznevelési intézményekben, ezt a lehetőséget naponta 15-17 ezren veszik igénybe.
  • Egész nyáron szervezhetnek táborokat a köznevelési intézmények, erről a törzs döntött. Korábban ezt augusztus 23-ig engedélyezték.
  • Elhangzott az is, hogy a járványügyi helyzet már lehetővé teszi, hogy az iskolákba bemehessenek a szülők maszk nélkül is, de egy-egy iskola ezt szabályozhatja másképp.
  • Az ATV kérdésére, hogy a maszkhasználatra vonatkozik-e majd az operatív törzs enyhítésre vonatkozó javaslata, Novák Katalin azt mondta, hogy „a maszkhasználat biztosan egy olyan téma, amit érdemes megvitatni”, és hogy melyek azok a könnyítések, amit már akár július elsejétől be tudnak vezetni, de minden járványügyi korlátozást át fognak tekinteni.

Schanda Tamás, az ITM államtitkára is beszélt a sajtótájékoztatón, ő azt mondta, hogy a járvány miatt nehézkes volt a nyelvtanulás, és azt látják, hogy 2021. augusztus 31-ig közel 50 ezren diplomáznának, és kb. 20 ezer hallgatónak egyelőre nincs meg a szükséges nyelvvizsgája. Az ifjúsági szervezetekkel folytatott tárgyalások után az ITM átvette a szóba jöhető megoldásokat.

A szervezetek azt javasolták, hogy aki 2021. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tesz vagy tett, az a tavalyi évhez hasonlóan könnyítésben részesüljön. Schanda Tamás erről kedden jelentést adott az operatív törzsnek, amiről ők majd jelentést tesznek a kormánynak. Ebben azt kérik, hogy a fiatalok nyelvvizsga nélkül is átvehessék a diplomájukat.