Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jó hír érkezett a gázfogyasztóknak: az enyhe tél megtette hatását


Amikor a kilencvenes években a magyarországi lakosság jelentős része áttért a földgázfűtésre, mindenki úgy gondolta, hogy az örök bőség és a megfizethető kényelem korszaka érkezett el. Aztán az orosz-ukrán háború miatt kialakult energiakrízis egy csapásra kijózanította az embereket.

(Kiemelt kép:MTI/ Marjai János)

Nyugodtan mondhatjuk, hogy az idei tél előtt a gázfűtéses házak, lakások tulajdonosai számítottak a legnagyobb veszteseknek, hiszen sokszorosára emelkedtek a díjaik, ami már-már kigazdálkodhatatlanná is vált számukra.

Most azonban jó hír érkezett a piacról, az enyhe tél miatt ugyanis nemcsak Magyarországon, de egész Európában kevesebbet fűt a lakosság a vártnál, míg az ipar az ellátásbiztonság érdekében spórol. Ennek következtében pedig leestek a gázárak, ami jó hír lehet a hazai fogyasztóknak is, hiszen előbb-utóbb ez az ő számláikban is megjelenhet.

„Az orosz-ukrán háború előtti szintre esett vissza a gáz ára szerdán az Európában irányadó holland tőzsdén. Egy megawattórányi fűtőanyagért 65 eurót kértek – hasonlóan alacsony szinten tavaly január végén mozgott az ár, 2022. január 20-án 64,8 euróba került ugyanez a mennyiség, egy nappal korábban pedig 62,2-be”

– adott róla hírt a hvg.hu. A tárolók tél előtti feltöltése elképesztően sikeresnek bizonyult, sőt december végén tovább nőttek az Európai Unió és Nagy-Britannia tartalékai, pedig ebben az időszakban jellemzően csökkenés figyelhető meg, ám most nem voltak olyan kemény fagyok, hogy folyamatosan égessük az értékes fűtőanyagot.

Április elejéig, vagyis a betárolási időszak kezdetéig is csak annyira apadnak le majd várhatóan a készletek (562 terawattóra környékére), hogy az 2013 óta a második legmagasabb tél végi készletszintet jelentené.

„A hosszú távú orosz gázszerződésünk árazása, bár a holland tőzsdei árakhoz van kötve, az ottani fejleményeket csak mintegy két hónappal elcsúsztatva követi. Ami azt jelenti, hogy a mostani áresés majd a márciusi gazpromos számlán mutatkozik meg. De azért addig is csökkenő kiadások várhatók, hiszen a tavaly augusztusi, extrém drágulás után szinte folyamatosan csak esett az energiahordozó hollandiai ára”

– adott biztató előrejelzést a gazdasági lap.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük