Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jelentős változások lépnek életbe az elektronikus ügyintézéseknél


Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) beszámolt a 2023. január 1-től hatályba lépő változásokról.

Szerzői jog: (c) Photooles | Dreamstime.com

Kibővül az elektronikus ügyintézés köre. A szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi I. törvény, valamint a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény egyes rendelkezései módosulnak. A jogszabály-módosítások 2023. január 1. napján lépnek hatályba.

Az engedélyügyi eljárások tekintetében legfőbb változás, hogy

A REGISZTRÁCIÓS IGAZOLÁS, A TARTÓZKODÁSI KÁRTYA, VALAMINT AZ ÁLLANDÓ TARTÓZKODÁSI KÁRTYA KIADÁSÁRA IRÁNYULÓ KÉRELEM KIZÁRÓLAG ELEKTRONIKUSAN TERJESZTHETŐ ELŐ.

A nemzeti és EK letelepedési engedély kiadása vagy meghosszabbítása, valamint a tartózkodási engedély meghosszabbítása iránti kérelem – elektronikus regisztrálást követően – szintén kizárólag elektronikus úton (Enter Hungary) terjeszthető elő. Jogi képviselő vagy jogi személy meghatalmazotti eljárása esetén is kizárólag elektronikusan nyújthatók be a kérelmek, kivéve azokat, amelyeket nem lehet elektronikusan benyújtani, ilyen például a külképviseleten indítható tartózkodási engedély kérelmek, méltányosságból benyújtott tartózkodási engedély kérelmek. További változás, hogy a harmadik országbeli állampolgárnak a szálláshelyének megváltozását is elektronikus úton kell bejelenteni. A meghívólevél hatósági záradékolása iránti kérelmet, illetve a látogatás célú tartózkodási engedély kérelmet 2023. január 1-től nem lehet benyújtani. Az összevont kérelmezési eljárásban (munkavállalás cél, EU Kék Kártya, vállalaton belüli áthelyezés) legfőbb változás, hogy

AMENNYIBEN AZ ÜGYFÉL EGYOLDALÚ ÍRÁSBELI NYILATKOZATTAL HOZZÁJÁRUL, AKKOR A KIEMELT FOGLALKOZTATÓ IS ELŐTERJESZTHETI A TARTÓZKODÁSI ENGEDÉLY IRÁNTI KÉRELMET.

Az előterjesztés ebben az esetben is kizárólag elektronikusan valósulhat meg, továbbá feltétele, hogy a kérelmező még nem utazott be Magyarországra, vagy belföldi tartózkodása jogszerű.

Minden esetben javasoljuk ügyfeleinknek, hogy előzetesen tájékozódjanak az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapján – írják.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük