Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jelentős újítás jön a hazai benzinkutakon


Olajat már nemcsak venni, hanem leadni is lehet a töltőállomásokon Az OMV országszerte negyven töltőállomásán a használt sütőolaj begyűjtésére alkalmas tároló konténereket helyezett el, amelyekbe lezárt tároló edényekben lehet betenni a használatra már alkalmatlan zsiradékot – írja a vezess.hu.

Nyitókép: chutarat sae-khow/Getty Images

A tárolókban elhelyezhető vaj, zsír, margarin, romlott és lejárt étolaj, használt sütőolaj és sütőzsír is. A konténerek éjjel-nappal használhatók, elszállításukról és pótlásukról a használt sütőolaj begyűjtésére és kezelésére szakosodott H-Bio Kft. gondoskodik.

A hulladék a begyűjtést követően a megfelelő tisztítási folyamatok után biodízel-előállító üzembe kerül. A feldolgozási folyamat során a sütőolajat metanollal keverik össze, aminek eredményeként az olajban található glicerin leválik, míg a metanol az olaj zsírsavaihoz kötődik. Az eljárás végtermékét, a bekeverésre már alkalmas minőségű biogázolajat a dízelgyártásban használják fel, ezáltal a hajtóanyag karbonlábnyoma is kisebb lesz.

A használt sütőolaj veszélyes hulladéknak számít, biztonságos leadására lehetőség van a Mol több mint 350 töltőállomásán. A Mol sütőolaj-gyűjtő programja 2011-ben indult, azóta a lakosság mintegy 3 millió liter használt sütőolajat adott le. A leadott sütőolajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze, és tisztítás után eljuttatja a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük