Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Itt van Pintér Sándor új rendelete: májustól eltűnhetnek a gyógyszerészek a patikákból


Megjelent a legfrissebb Magyar Közlönyben a belügyminiszter rendelete a gyógyszertárak működéséről és a gyógyszerek kiadásának rendjéről, amelyből az derül ki, hogy főként a kisebb gyógyszertárakból eltűnhetnek májustól a gyógyszerészek. Helyettük gyógyszert kiadó személyekkel találkozhatunk, akik szükség esetén „hír- vagy távközlési eszköz útján” bevonják a tájékoztatásba, gyógyszer kiadásba a gyógyszerészeket.

Fotó:
Röhrig Dániel
| Forrás:
Népszava

A belügyminiszter 6/2024. (II. 6.) BM rendelete fél évvel azután érkezett, hogy a tervezetet társadalmi egyeztetésre bocsátották, és amint a hvg.hu emlékeztet rá, már akkor bírálta a tervezetet Magyar Gyógyszerész Kamara, de ezt a jelek szerint a tárca nem vette figyelembe.

A friss jogszabálynak az a lényege, hogy megengedik: a fiókgyógyszertár nyitvatartási idejében néhány kivételtől, például a helyszínen történő gyógyszerkészítéstől eltekintve a gyógyszerész személyesen ne legyen jelen, „azonban hír- vagy távközlési eszköz útján legfeljebb 15 percen belül elérhető, és az eszközön keresztül a gyógyszertári feladatokba távkapcsolat útján bevonható”, felvilágosítást, irányítást, tájékoztatást ad.

„Az ehhez szükséges személyi és technikai feltételek biztosítása a gyógyszertár működtetőjének feladata.” Így tehát távfelügyelet útján végezhetik majd a gyógyszerbiztonsági ellenőrzést, és így hívhatják fel a figyelmet például az azonos hatóanyagú, de eltérő nevű gyógyszerek párhuzamos szedésével járó kockázatokra.

Amint a lap emlékeztet rá, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke már júliusban arra figyelmeztetett, hogy semmilyen gyógyszertár nem működhet gyógyszerész jelenléte nélkül, mert „ez alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági kérdés”. Igaz, az intézkedéssel a gyógyszertári vállalkozások jelentős költségmegtakarítást érhetnek el, különösen azok, amelyek több gyógyszertárat működtetnek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük