Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Friss kutatás: Rossz hírt kaptak a korábban Pfizerrel és a Modernával oltottak


Egy friss kutatás alapján az új COVID-19 vakcinák nem kínálnak plusz védelmet a már beoltott vagy fertőzésen átesett személyeknek a betegséggel szemben, sőt, enyhe védelemcsökkenést mutatnak – írta meg a NTD, melyet a Penzcentrum.hu szemlézett.

Egy friss kutatás eredményei szerint a már korábban COVID-19 ellen beoltott és a vírussal fertőzött személyek esetében az új, frissített vakcinák nem biztosítanak további védelmet. A Kyushu Egyetem Egészségügyi Igazgatás és Menedzsment Tanszékének japán szakértői által vezetett tanulmányban, arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál az egyéneknél, akik már kaptak legalább két adag Pfizer vagy Moderna vakcinát, a bivalens emlékeztető oltás csak enyhe csökkenést eredményezett a fertőzés elleni védelemben.

A kutatók kiemelték:

Nem találtunk elegendő bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a kétértékű vakcinák hatékonyak lennének a korábban fertőzött idősebb felnőttek körében

– áll a tanulmányban. Dr. Jeffrey Klausner, a Dél-kaliforniai Egyetem Keck School of Medicine-jének klinikai professzora az eredmények alapján úgy nyilatkozott,

hogy az emlékeztető oltások nagyobb jelentőséggel bírhatnak azok számára, akik még nem estek át korábban a betegségen

– fejtette ki. A kutatás szerint azoknál az oltott egyéneknél, akik még nem rendelkeztek korábbi oltással, az emlékeztető oltás mintegy 18,6%-os védelmet nyújtott. Azonban az összes résztvevő esetében ez a kezdeti hozzáadott védelem csak 0,6%-os volt, ami aztán 26,5%-ra növekedett és 34 nap elteltével 21,7%-ra csökkent. Fontos megjegyezni továbbá, hogy ez a vizsgálat nem foglalkozott a bivalens vakcinák hosszú távú védelmi hatásaival. Amikor bevezetésre kerültek ezek az oltások, (2022 és 2023 között kerültek piacra több országban is, beleértve az Egyesült Államokat és Japánt) az válaszként történt az eredeti vakcinák csökkenő hatékonyságára az újonnan megjelenő variánsokkal szemben. Ezek utódai ma már új monovalens oltások, amelyek specifikusan egyes vírus alváltozatokra irányulnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük