Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Itt tér vissza már mától a kötelező maszkviselés Magyarországon


Van, ahol már most visszatér a kötelező maszkviselés.

Már hetek óta már több szakértő arról beszél, hogy a járvány újbóli felfutása miatt vissza kellene hozni legalább a maszkviselési kötelezettséget, ám a téma egyelőre az egész országot megosztja, Pécsett azonban bevállalták.

Fotó: Pixabay cco

Hétfőtől bizonyos helyeken kötelező lesz az orvosi maszk használata a Pécsi Tudományegyetemen

– szúrta ki a Portfolio az egyetem honlapjának hivatalos közleményét.

Az intézmény közleménye szerint erre az aktuális járványügyi adatok és a tanévkezdés tapasztalatai adnak okot.

Bár a PTE Operatív Stábjának jelenlegi ismeretei szerint a Pécsi Tudományegyetem polgárainak jelentős része rendelkezik a szükséges védettséggel, tekintettel a koronavírus hazánkban is megjelent delta-variánsának sokszoros fertőzőképességére, a járványügyi adatok mérsékelt emelkedésére, illetve a tanévkezdés tapasztalataira, a PTE Operatív Stábja a biztonságos jelenléti oktatás és biztonságos munkahelyi környezet megteremtésének érdekében a maszkhasználat szabályait 2021. szeptember 13. napjától visszavonásig új szabályokat határoz meg, írják.

Az Egyetem területén kötelező a szájat és az orrot folyamatosan eltakaró orvosi maszk használata az alábbi esetekben:

– a Klinikai Központ területén a vonatkozó jogszabályi és belső utasítások szerinti módon (ezt külön EMMI rendelet szabályozza, így nem meglepő a lépés),

– a zárt térben tartott, jelenléti foglalkozások (pl. előadás, szeminárium, gyakorlati óra) során, kivéve az előadást tartó személyt,

– a személyes jelenléttel megvalósuló ügyintézés során,

– a személyes jelenlét mellett, zárt térben tartott értekezletek, testületi ülések során, amennyiben nem biztosítható a biztonságos távolságtartás és/vagy a helyiség megfelelő szellőztetése.

A közleményből az is kiderül, hogy “nem kötelező, ugyanakkor erősen ajánlott a szájat és az orrot folyamatosan eltakaró orvosi maszk használata a közösségi terekben, a közlekedő folyosókon, a kollégiumban, az irodákban, illetve a zárt térben tartott rendezvényeken”.

Mindez nem meglepő, ugyanis hetek óta már több szakértő arról beszélt, hogy a járvány újbóli felfutása miatt vissza kellene hozni legalább a maszkviselési kötelezettséget.

Forrás: Portfolio, Blikk

Címlapkép: Pixabay cco