Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A NAV szerint rend lesz: mesterséges intelligenciával csapnak le, sms-ben értesítik a munkavállalókat


Mesterséges intelligenciával keresnék az adóelkerülő szereplőket, emellett azon is dolgoznak az adóhatóságnál, hogy a dolgozó a jövőben minden lényeges munkaügyi fejleményről értesüljön.

Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke a VG-nek adott interjújában arról beszélt, milyen fejlesztéseken dolgozik az adóhivatal. Mint elmondta, immár a mesterséges intelligencia segítségével is elemezni tudják azokat az adatokat, amiket az online pénztárgépek, a közúti áruforgalom elektronikus ellenőrző rendszere és az online számlázás biztosít számukra, ennek segítségével ki tudják majd szúrni az adóelkerülő szereplőket. Átalakítanák az adóbevallásokat is: “Terveink szerint a bevallás átalakul egyfajta kérdőívvé. Azokat az adatokat, amelyeket a munkáltatóktól és más forrásból az adóhivatal megismerhet, már most is feltüntetjük a bevallásban. Ez ügyben legfeljebb majd azt kérdezzük csupán, hogy az ügyfél maga is úgy tudja-e, hogy annyit keresett a munkahelyén, mint amennyiről a NAV tudomást szerzett a munkaadói adatközlésekből. Ezután következhetnek azok a kérdések, amelyek sokakat érinthetnek. Például az illető adott-e ki lakást, van-e nyugdíjcélú megtakarítása, szerzett-e jövedelmet külföldről. Vagyis nem az adófizetőnek kell kikeresnie a bevallásban a megfelelő rubrikát, sort, aloldalt” – mondta Vágujhelyi Ferenc.

Olyan fejlesztéseken is dolgoznak, ami a feketefoglalkoztatást érinti: az adóhatóság elemzi, hogy miként lehet megoldani, hogy a munkavállaló minden lényeges munkaügyi fejleményről értesüljön, akár sms-ben. A NAV elnöke példaként hozta fel, hogy a magánszemély értesítést kapna róla, ha munkaadója bejelentette vagy kijelentette, vagy nem fizeti utána a járulékot. “Nem ritka ugyanis, hogy az alkalmazott bejár a munkahelyére, elvégzi a megszabott feladatokat, de mivel a munkaadó menet közben kijelenti, nem szerez jogot egészségügyi ellátásra és nyugdíjra. Ez pedig adott esetben csak később, akár évek múltán derül ki. Mivel idehaza közel teljes a foglalkoztatás, így fejlesztésünk sokakat, milliókat érinthet” – fejtette ki.

Mint Vágujhelyi Feren elmondta, a kormány idén több mint 25 ezermilliárd forint adóbevételt vár az adóhivataltól. Hozzátette. az erőteljes béremelkedésnek köszönhetően a jövedelemadó- és a járulékbevételek is nőttek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük