Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Vásárosnamény hírei

Itt a szigorítás: nagy változás jön a a fogorvosi rendelőkben


Az Európai Unió Tanácsa elfogadta azt a rendeletet, amely teljes körű tilalmat vezet be a fogászati amalgám használatára, továbbá megtiltja más, hozzáadott higanyt tartalmazó termékek gyártását, behozatalát és kivitelét is.

A jelenlegi szabályok már most is tiltják a fogászati amalgám használatát a 15 év alatti gyermekek, valamint az állapotos és a szoptató nők fogászati kezelése során. Az új szabályok kiterjesztik a tilalmat mindenkire 2025. január 1-jétől.

De azért lesznek kivételek, még pedig akkor, ha a fogorvos úgy ítéli meg, hogy a fogászati amalgám használata abszolút szükséges a páciensénél.

A fogászati amalgám kivitele 2025. január 1-jétől lesz tilos, míg az EU-ban való gyártásra és az oda történő behozatalra vonatkozó tilalom 2026. július 1-jétől lép érvénybe, olvasható a tanács holnapján.

Hat további higanytartalmú lámpa szintén gyártási, behozatali, valamint kiviteli tilalom hatálya alá került 2025. december 31-étől, illetve 2026. december 31-étől.

2017-ben fogadták el a higanyról szóló uniós rendelet, ami harmonizálta a Minamata egyeztményt Utóbbit 2013-ban fogadták el, melynek célja az emberi egészség és a környezet védelme a higany káros hatásaitól.

A 2017-es rendelet a higany teljes életciklusára kiterjed, az elsődleges bányászattól a hulladékártalmatlanításig, és hozzájárul a higanyra vonatkozó uniós stratégiában is megfogalmazott azon végső uniós cél megvalósításához, amely a higany és a hozzáadott higanyt tartalmazó termékek használatának, gyártásának és kivitelének korlátozását és fokozatos megszüntetését irányozza elő.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Don`t copy text!