Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Itt a pontos lista arról, hogy a magyar kormány mivel segítette az ukrajnai háborút


Ujhelyi István EP-képviselő kért ki adatokat arról, hogy pontosan milyen egészségügyi eszközöket juttatott a magyar állam segélyszállítmányként Ukrajnának.

Címlapkép forrása: Aleksandar Mijatovic via Getty Images

Szerinte az adatokból az látszik, hogy még a legjelentősebb segélyszállítmányok sem a magyar állam felajánlásai, hanem a magyarországi raktárakban tárolt uniós eszközök átadása.

  • 2022-ben pontosan milyen típusú és mennyiségű egészségügyi eszközt, illetve eszközöket juttatott el a magyar állam segélyszállítmányként vagy más formában Ukrajnának?
  • 2023-ban a jelenleg rendelkezésre álló igények, adatok és kérések ismeretében milyen formában és milyen módon fogja egészségügyi, humanitárius eszközökkel segíteni Ukrajnát?
  • Milyen módon és mértékben vesz részt a magyar állam az Európai Unió Ukrajnának támogatást biztosító egészségügyi segélyprogramjaiban?

Ezeket a kérdéseket tette fel Ujhelyi István európai parlamenti képviselő a kormánynak. A Külgazdasági és Külügyminisztérium válaszul részletes listát küldött, amit Ujhelyi bocsátott lapunk rendelkezésére.

E szerint a minisztérium támogatta a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet humanitárius programját. Emellett az Európai Unió Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központjának (ERCC) kérésére a rescEU Magyarországon tárolt uniós készletéből hazánk 250 betegmonitort, 25 központi monitort, 100 infúziós pumpát és 200 lélegeztetőgépet adott át Ukrajnának. Ezen túlmenően hazánk a rescEU Magyarországon tárolt uniós készletéből további 695 infúziós pumpát és 215 betegőrző monitort szállított Ukrajnába, és 120 lélegeztetőgépet adományozott a MÖSZ közreműködésével.

A Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja ukrán egészségügyi intézmények készleteinek pótlásához karitatív missziót szervezett, melynek keretében 4 tonna gyógyászati segédeszközt (okos-kötszer, gipsz, vizsgálókesztyű, maszk, felület-, eszköz- és kézfertőtlenítőt) biztosítottak. Magyarország felajánlotta, hogy vállalja 130 kórházi kezelést igénylő ukrán gyermek teljeskörű egészségügyi ellátását. Az ukrajnai menekültek számára pedig ingyenes egészségügyi ellátást biztosít, beleértve a vényköteles gyógyszereket is. További segítség a kórházi ellátás biztosítása sérült ukrán katonáknak.

Magyarország az Országos Vérellátó Szolgálat fennálló készleteiből 25 ezer vérvételi zsákot adományozott. Az Uniós Polgári Védelmi Mechanizmuson keresztül infúziós állványokat, egészségügyi ellátáshoz szükséges bútorokat, sebészeti beavatkozáshoz szükséges eszközöket (orvosi csipeszeket, ollókat, érfogókat, műszertálcákat), sebészeti műtőkesztyűket, gyógyszereket, kötszereket, illetve egyéb elektromedikai és orvos mechanikai eszközöket ajánlott fel. A Magyar Honvédség készleteiből alapvető egészségügyi ellátáshoz szükséges felszereléseket és fogyóeszközöket (szorítókötések, hordágyhoz való hátizsákok, összecsukható hordágyak, trauma kötszerek, elsősegélycsomagok) szállítottak ki a MÖSZ közreműködésével.

Magyarország az ERCC-n keresztül sebészeti ruházatot és lepedőket, míg az Euroatlanti Katasztrófa-reagálási Koordinációs Központon keresztül infúziós készítményeket ajánlott fel Ukrajna számára. Emellett Magyarország 40 950 adag Comirnaty (Pfizer) Covid elleni oltóanyagot adományozott Ukrajnának.

A minisztérium támogatja továbbá az Okhmatdyt kijevi gyermekkórház AnyScan SPECT/CT/PET hármas modalitású orvosi diagnosztikai berendezésének teljes felújítását.

Ujhelyi István, az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagja, az Esély Közösség alapítója az adatokat úgy kommentálta: „A magyar emberek minden természeti katasztrófa vagy veszélyhelyzet idején eddig is világosan bizonyították, hogy milyen szolidárisak, segítőkészek és önfeláldozóak tudnak lenni a rászorulókkal. Ez most is így van, szemben a Fidesz-kormány szavakban hangos, tettekben szűkös segítőkészségével.

Bár a propaganda azt harsogja, hogy az állam erőn felül segíti az ukránok honvédő háborúját, ez valójában pimasz túlzás, hiszen – mint az a minisztérium válaszából is kiderül – még a legjelentősebb segélyszállítmányok sem a magyar állam saját felajánlásai, hanem tulajdonképpen csak az Európai Unió segélyprogramjának részeként, a magyarországi raktárakban tárolt uniós eszközök átadását jelenti. Nem elvitatva a kormány eddigi lépéseit, világosan látszik, hogy az Orbán-kormány nem nagyon töri magát, hogy minden tőle telhető segítséget megadjon a gyilkos orosz agresszióval szemben élet-halál harcot vívó ukránoknak.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük