Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Itt a legmegbízhatatlanabb autók listája – Ezek és ezért robbannak le a leggyakrabban


Elkészült az ADAC legfrissebb lerobbanási statisztikája. Benne beszédes eredményekkel a magyar autóparkhoz legközelebb álló autókról, melyet a Totalcar.hu szemlézett.

Elkészült az ADAC legfrissebb lerobbanási, más néven megbízhatósági statisztikája.  A friss felmérésben a szakértők 20 márka összesen 155 modellsorozatához tartozó autók adatait összesítették. Fiatal, 2013 és 2020 között forgalomba helyezett autókról van szó, amelyekből kt év alatt legalább 7 ezer darab került az utakra.  Ezeknek a 2022-ben előforduló hibái alapján készült el a végleges rangsor.

A vizsgált autóknál az indítóakkumulátorral volt a leggyakrabban baj, hibák több mint 40 százaléka erre vezethető vissza. Ez a hagyományos és a villanyauókra is igaz.

Motor- és motorvezérléshez (befecskendezés, gyújtás, szenzozok) köthető hibák aránya 24 százalékot tett ki. A generátor, az önindító, a kábelezés vagy világítás összességében a problémák tizedéért felelt. A kerékgondok 8 százalékos aránnyal fejezték be az idei etapot.

A magyar autók 15 évet meghaladó átlagéletkorához az ADAC-statisztikában a legidősebb, 2013-as évjáratú szereplői vannak a legközelebb. A legkisebb kategóriában, a miniautóknál a Renault Twingo, a Toyota Aygo és a Ford Ka kap helyet a dobogón 13,5-15,1 hibaponttal. A sor másik végén a Fiat 500, a Seat Mii és a Kia Picanto áll 21-22,4 hibával.

Eggyel feljebb, a kisautó-kategória 2013-as modelleknél a Renault Capture, az Audi A1 és a Mini vezeti a rangsort 1,8-9,4 hibaponttal. A másik végletet a Toyota Yaris, Renault Clio és Hyundai i20 alkotta trió képviseli, amelyek 21,4-27,1 meghibásoddást produkáltak ezer autónként.

A következő, alsó-középkategóriában a 2013 évjáratot nézve a BMW X1, BMW 1-es sorozat tagjai és a Mercedes B-osztályos autói a legjobbak, 8,7-10,7 ponttal zártak. A leggyengébb eredmények a Peugeot 308-hoz, a Ford Focushoz és a Ford C-Maxhoz köthető, utóbbiak 26,5-35,5 hibával kerültek ide.

A középkategória – szintén 2013-as – autóinál a Mercedes GLK, az Audi A5 és az Audi Q5 van a dobogón, 5,5-7,7 hibával. Míg a VW Sharan, a Seat Alhambra és az Opel Insignia 27,2-30,9 pontot kapott, így ebben az összevetésben övék a legrosszabb eredmény.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük