Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Itt a javaslat: Sebességmérőket szereltetnének a városokba, hogy megakadályozzák a száguldozást


Vasárnap hajnalban a VIII. kerületi Harminckettesek tere előtt egy autó a villamosmegállóba sodródott, és elütött egy ott várakozó 23 éves nőt, aki helyszínen meghalt. Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár a baleset kapcsán a Facebookon értekezett arról, hogyan lennének elkerülhetőek ezek a balesetek.

Budapest, 2022. október 27. Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelõs államtitkára felszólal az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló törvény vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. október 27-én. MTI/Szigetváry Zsolt

„Tavaly nyárig a New Yorkban kihelyezett sebességmérő kamerák egy korábbi politikai alku nyomán csak munkanap reggel 6 és este 22 óra között mérhettek sebességet – jól látszik az ábrán, hogy az autósok ezt tudták, és sokkal jobban betartották a sebességhatárokat, amikor mértek a kamerák. Eközben a gyorshajtásból eredő halálos balesetek közel 60 százaléka éjjel és hétvégén történt ekkor New Yorkban” – írja.

Mint írja egy ekkoriban készült jelentés kimutatta, hogy a városi sebességtúllépés a halálos balesetek 80 százalékáért felelt New Yorkban, de ahol volt kamerás mérés, ott 72 százalékkal kevesebb alkalommal történt sebességtúllépés. A kamerák által elkapott gyorshajtóknak pedig több, mint a fele egy alkalom után többször nem kap bírságot – tehát a kamerák visszatartó ereje igazolt.

Az adatok nyomán végül módosultak a szabályok: tavaly nyár óta 24 órában és mindennap működik mind a 2000 db sebességmérő kamera New York városában.Vitézy szerint Magyarországon is ezt kellene bevezetni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük