Ítélkezési szünet a Vásárosnaményi Járásbíróságon is

40 eve varos vasarosnameny
Illusztráció

Illusztráció

A Nyíregyházi Törvényszéken, az illetékessége alá tartozó járásbíróságokon, valamint a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon az ítélkezési szünet július 15-től augusztus 20-ig tart.

Az ítélkezési szünet tartama alatt a bíróságok – fő szabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Polgári ügyekben a határidőkbe nem számít bele az ítélkezési szünet időtartama. Amennyiben tehát a bíróság határozatában 15 napot ad egy nyilatkozat megtételére, és azt július 14-én vesszük át, azt egészen szeptember 4-ig tehetjük meg.

Vannak azonban ügyek, amikor nem lehet figyelmen kívül hagyni az ítélkezési szünet idejét, azaz a nyilatkozattételére, fellebbezés előterjesztésére adott határidő esetén az ítélkezési szünet napjait is számításba kell venni. Ilyen pl.:

– a szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti per,
– sajtó-helyreigazítási per,
– megszüntetett munkaviszony helyreállítására irányuló per,
– megelőző távoltartás, végrehajtási perek,
– cégeljárás, a csőd- és a felszámolási eljárás.

Nincs helye az ítélkezési szünet rendelkezéseinek alkalmazására akkor sem, ha a felek közösen ezt kérik a bíróságtól.

Büntetőügyekben a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti. A büntetőügyek esetében a büntető bírák eljárnak:

– idegenrendészeti- és menekült ügyekben,
– a büntetésvégrehajtási intézetben tartózkodók ügyeiben,
– az előállításos ügyekben és a gyorsított eljárásokban.

Indítvány alapján döntenek a kényszerintézkedések alkalmazásáról pl.: letartóztatás elrendeléséről, vagy a gyanúsított szabadlábra helyezéséről.

A kezelőirodák működése ügyfélfogadási időben változatlan, az ügyfelek beadványaikat benyújthatják, és az iratokba is betekinthetnek, a bíróság ügyfélsegítő szolgáltatása (panasznap) sem szünetel.

Nyíregyházi Törvényszék

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!