Közzétette - Kategória - Beregi Sport krónikák, Kisvárda, Regionális hírek, Rétköz, Rétköz hírei, Vásárosnamény hírei

Ismét megrendezésre került a Besi Kupa


Ismét megrendezésre került a Besi Kupa (14)

Kisvárda – Mára már hagyománnyá vált iskolánk sportrendezvénye a Besi Kupa. A verseny célja, hogy a határon túli magyar tannyelvű és az anyaországi iskolák barátsága és kapcsolata erősödjön. De vajon kezdetben is e célokat szolgálta?

A Besi Kupa kezdete egészen 1980-ra tehető, a Moszkvai Olimpiával azonos évben. Az alapítás Csucska Bogát tanár úrhoz köthető, de Simon Edit tanárnő, Villányi tanár úr, Gyüre tanár úr és Oláh tanár úr neve is említést érdemel. Az első Kupára készült el, a Bessenyei szabványos atlétikai sportpályája, amit az akkori diákok társadalmi munkáért realizálták. A Besi Kupán 10 éven át csak magyar iskolák nevezhettek, majd 1990-ben a rendszerváltást követően a Szabolcs megyével határos külföldi magyar ajkú iskolák is regisztrálhattak. A szervezőket a nemzet érzés vezette és a sportok iránti szeretett. Ez abban rajzolódott ki, hogy a diákok a Bessenyei kollégiumában közös vacsorát, ellátást kaptak és az estéket kollektív diszkó zárta. A szervezők igyekeztek egy igazi sportgálát nyújtani 3 napon és 2 éjjen keresztül. Az akkori sportszámok, iskolai tanterveknek megfelelően, a futószámok (400méter, 800méter és 1000méter) az atlétikai számok, illetve a labdarúgás volt.

A 2015-ös Besi Kupa, az eltelt évekhez, hasonlóan, szintén egy nagyszabású sportrendezvény volt! Az idei Kupa október 14-re tehető. A tradíció megszervezése Lipéczné Szabó Erika testnevelés munkaközösség-vezető, és a testnevelő tanárok (Czifra József, Dolhai Máté, Jónás Béla, Juhász Béla, Oláh Gábor, Tamásné Balogh Beáta) munkájának köszönhető. Tanárnő szerint a verseny a kapcsolattartás és az érték közvetítés mellett azért fontos, mert számos sportoló, aki nem juthat diákolimpiára, itt képviselheti magát és iskoláját. Sajnos az idők alatt a több napos rendezvény egy nappá kerekedett és a diszkó is eltompult, azonban a lelkesedés nem csappant, hiszen több mint 200 diák nevezett a Kupára. Gimnáziumunk idén is, kiválóan állta a helyét, hiszen idén is mi birtokolhattuk a Bessenyei Vándorkupát.

A jövőre vonatkozóan sok változás várható, hiszen egy atlétikai centrum tervei körvonalazódnak mely új lehetőségeket is biztosít.

[slideshow_deploy id=’90253′]

Paál Zoltán 11.g
fotók: a szerző


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük