Közzétette - Kategória - Kisvárda, Regionális hírek, Rendezvények, Rétköz hírei, Vásárosnamény hírei, Vezér cikkek

Átadták a Sója Miklós Szociális Házat Kisvárdán


Átadták a Sója Miklós Szociális Házat Kisvárdán (1)

Kisvárda – 2015. november 6.-a az a dátum, mely valami új kezdetét jelenti a kisvárdai kisebbségi lakosság életében: a tenni akarás, a lehetőségek kezdetét. Ezzel a nappal ugyanis megnyitotta kapuit a Sója Miklós nevét viselő szociális közösségi ház a Sorompó utcán.

Sója Miklós hodászi papként hitvallásában azt hangsúlyozta, hogy mindannyian Isten gyermekei vagyunk, vagyis egyenlőek. Megkülönböztetések nélkül. Egyesítő, értékteremtő ember volt, aki rengeteg roma honfitársunk életét változtatta meg azzal, hogy kinyújtotta feléjük a kezét. A közösségi ház építésével, és az általa megvalósult jövőbeni foglalkozásokkalKisvárda Város Önkormányzata és a helyi Görögkatolikus Egyház együtt „nyújtott kezet” a kisvárdai romáknak. Hiszen megteremtették számukra a beilleszkedés azon feltételeit, mely hittel és tenni akarással párosulva egy új utat, új irányt mutat számukra.

Kisvárda Város Önkormányzata 2013-ban nyert egyszeri, vissza nem térítendő 397.697.658,-Ft-os támogatást, a „KAPU 2 – Az Északi Kertváros szociális jellegű városrehabilitációja, a társadalmi befogadás, integráció feltételeinek megteremtése Kisvárdán” című pályázattal. A közösségi ház, tanoda, foglalkoztató és sportpálya kialakítását, együttműködve az önkormányzattal, a Kisvárdai Görög Katolikus Egyházközség valósította meg.

A projektelem során, a Sorompó utcán számos résztevékenység valósult meg: voltak mesedélutánok gyerekeknek és felnőtteknek; számítástechnikai,-egészségügyi,-és pszichiátriai foglalkozások, illetve felépült a sportpálya is. Az érdekes és szórakoztató kulturális programok külön a gyerek, fiatal és felnőtt korosztályú célcsoport számára, az életkori sajátosságoknak megfelelően lettek megszervezve. Tekintettel arra, hogy a szegregátumban jelentős számban találhatóak komfort nélküli lakások, a projektelem keretében közösségi fürdőt és mosodát is kialakítottak, több utca járdáját felújították. A jövőben pedig a közösségi házban egy fejlesztőpedagógust, illetve egy szociális munkást is foglalkoztatnak majd, melynek célja az integráció megalapozása, a mindennapokban felmerülő problémák orvoslásához való segítségnyújtás.

„A kisebbségek ott tudnak igazán a társadalomba beilleszkedni, ahol a helyi önkormányzat segít és ahol a kisebbségi létezés a helyi önkormányzatisággal összekapcsolódott. Úgy érzem, hogy Kisvárda minden erejével és lehetőségeivel segíti és támogatja a roma kisebbséget.” – mondta köszöntőjében Leleszi Tibor. Kisvárda polgármestere hangsúlyozta: céljuk, hogy kialakuljon az itt lévő közösségben egyfajta nyitottság a különböző szokások, életmódok és szakmák iránt. Hogy kialakuljon egyfajta kulturális- műveltségi igény, mely segít hátrányaik csökkentésében és elősegíti társadalmi beilleszkedésüket.

Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, ahogyan a ház alapkő-letételén, úgy az átadásán is itt volt, miközben mindig figyelemmel kísérte a projekt aktuális állapotát. „Elkötelezett kisvárdaiként, az alapkőletételnél nagy várakozást éreztem ezzel a fejlesztéssel kapcsolatban. Most pedig itt állhatok ismét, hogy megköszönjem a beruházás minden részvevőjének a munkáját, mert bátran állíthatom: mindannyiunk közös jövőjéhez tettek hozzá egy újabb építőkövet ezzel a munkával. Az elmúlt évek kisvárdai sikerei és ez a közösségi ház is bebizonyította, hogy a közösségben rejlő erő valóban képes megváltoztatni, jobbá tenni az életünket” – mondta büszke kisvárdaiként a miniszter.

A Szent György Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda diákjainak, és kis óvodásainak kulturális műsora mindenki szívét megsimogatta. Az isteni szeretetről szóló dalok és versek mellett, a roma és magyar gyerekek által közösen énekelt Cigány Himnusz sorait még egyes felnőttek is énekelték.

Az ünnepélyes szalagátvágás után, a helyi Római Katolikus és Református Egyház nevében Katona István káplán és Százvai László, vezető lelkipásztor mondtak közös imádságot. Az épületet megáldotta, megszentelte: Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye kinevezett apostoli kormányzója; Dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke, a Nyíregyházi Egyházmegye jelenlegi kormányzója; és Dr. Seszták István, a Hajdúdorogi Egyházmegye főhelynöke.

Sója Miklós, a hit erejét átadva, hozzásegítette a kisebbséget egy boldogabb, teljesebb élethez. Bevonta az elesetteket a közösségbe, ahol magukra találhattak, értékesnek érezhették magukat. Ugyanezt kell tennünk nekünk is. Ehhez a „kezdőlökést” most megadta, ezen sikeres pályázat eredményeként, Kisvárda Város Önkormányzata.

[slideshow_deploy id=’90238′]

kisvarda.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük